Kotisivulle

Potilastiedon arkisto

Potilastiedon arkisto on valtakunnallinen arkistopalvelu, jota ylläpitää Kela. Terveydenhuollon yksiköt tallentavat sinne potilastietoja omista tietojärjestelmistään tietoturvallisesti.

Kun potilastietosi ovat yhdessä paikassa, hoitoosi liittyvä tiedonkulku paranee. Sinua hoitavat lääkärit ja hoitajat näkevät potilastietosi arkistosta. Näin voidaan välttää päällekkäisiä tutkimuksia ja hoitoja. Pääset myös itse katsomaan omia potilastietojasi tietokoneelta Omakanta-verkkopalvelun kautta koska tahansa.

Potilastiedon arkistoon liittyneet terveydenhuollon eri palveluntarjoajat voivat suostumuksellasi hyödyntää siellä olevia toistensa tallentamia potilastietojasi terveyden- ja sairaanhoitosi järjestämiseksi ja toteuttamiseksi. Ilman suostumustasi tietojasi voidaan luovuttaa vain hätätilanteessa, kun et pysty tajuttomuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi antamaan suostumusta. 

Suostumus on voimassa toistaiseksi ja se kattaa kaikki potilastietosi.

Voit rajoittaa tietojesi luovuttamista. Voit kieltää esimerkiksi yksittäiseen hoitokäyntiin tai tiettyyn terveydenhuollon toimipisteeseen liittyvän käynnin tiedot. Voit myös kieltää tietojen luovutuksen kokonaan. Huomioithan, että silloin tietojasi ei voida luovuttaa kenellekään edes hätätilanteessa, ellet ole antanut erityistä suostumusta tietojesi luovuttamiseen hätätilanteessa.

Suostumuksen ja kiellon potilastietojesi luovuttamiseen voit tehdä sähköisesti Omakanta-palvelussa tai kirjallisesti vastaanottokäynnillä. Suostumuksen tai kiellon voit perua milloin tahansa.

Omakanta-verkkopalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankin asiointitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai matkapuhelimen mobiilivarmenteella. Omakanta-palvelua voivat käytää kaikki 18 vuotta täyttäneet.

Omakannassa voit


Arkistossa potilastiedot kulkevat turvallisesti, sillä tiedonsiirto terveydenhuollon ja Potilastiedon arkiston välillä tapahtuu suojattuna. Kukaan ulkopuolinen ei pääse näkemään tietojasi.

Arkistoon tallennettuja tietoja saavat käsitellä ainoastaan ammattihenkilöt, jotka osallistuvat hoitoosi. Ennen tietojen luovuttamista varmistetaan, että sinun ja tietojen hakijan välillä on hoitosuhde.

Voit seurata potilastietojen käsittelyä jälkikäteen. Aina kun joku hakee tietojasi arkistosta, tai luovuttaa potilastietojasi, siitä jää merkintä Potilastiedon arkistoon.

Yhteisrekisteri

Sairaanhoitopiirin alueen kunnallisen terveydenhuollon organisaatioiden potilastiedot muodostavat yhteisen potilastietorekisterin. Yhteisen potilastietorekisterin tietoja voidaan käyttää toisessa kunnallisen terveydenhuollon organisaatiossa ilman potilaan suostumusta. Tietoja saa kuitenkin käyttää vain potilaan aktiivisen hoitosuhteen aikana. Potilastietojen käyttöä valvotaan lokirekistereiden avulla. Voit halutessasi kieltää tietojesi käytön yhteisrekisterin alueella organisaatioiden välillä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen yhteisen potilastietorekisterin muodostavat seuraavien julkisen terveydenhuollon organisaatioiden potilastiedot:

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteisestä potilasrekisteristä voit lukea lisää täältä!

 

 

Kaupunkipalvelut

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
(Huomaa uusi käyntiosoite 31.7. alkaen)

Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555