Sähköinen Potilastiedon arkisto otettu käyttöön Mänttä-Vilppulassa

11.11.2015

Sähköinen Potilastiedon arkisto on otettu käyttöön Mänttä-Vilppulassa 10.11.2015. Potilastiedon arkisto on valtakunnallinen palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat potilastietoja omista tietojärjestelmistään tietoturvallisesti. Kun tiedot tallennetaan Potilastiedon arkistoon, ovat ne potilaan suostumuksella käytettävissä myös muissa hoitoon osallistuvissa terveydenhuollon yksiköissä, myös Pirkanmaan ulkopuolella.

Potilasturvallisuus lisääntyy, kun hoitotiedot ovat ajan tasalla ja valtakunnallisesti hoitoon osallistuvien terveydenhuollon ammattihenkilöiden yhteisessä käytössä. Potilaan hoidon laatu paranee, kun tietoja on enemmän ja sitä on mahdollista hyödyntää potilaat jokaisessa hoitopaikassa. Tämä nopeuttaa hoitoa ja vähentää päällekkäisiä tutkimuksia ja turhia hoitotoimenpiteitä.

Jokainen täysi-ikäinen voi lukea omat potilaskertomusmerkintänsä ja hoitotietonsa Omakanta-verkkopalvelusta. Omakantaan kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmennuksella. Omakannasta näkyvät myös määrätyt sähköiset reseptit.

Terveystiedot näkyvät palvelussa sen jälkeen, kun terveydenhuollossa on alettu tallentaa tietoja Potilastiedon arkistoon 10.11.2015 alkaen. Tätä aikaisemmat tiedot eivät ole Potilastiedon arkistossa, eivätkä näy Omakanta-nettipalvelussa.

Omakanta-palvelussa voi kuitata, että on saanut tiedon Potilastiedon arkistosta. Samalla voi antaa suostumuksensa siihen, että potilastietoja voidaan tarvittaessa luovuttaa muille terveydenhuollon yksiköille. Tietojen tai niiden osan näyttämisen voi myös kieltää. Omien asioiden hoitoa vastaanotolla voi nopeuttaa tekemällä tiedonsaanti- ja suostumusmerkinnät itse ennakkoon Omakanta-verkkopalvelussa. Mikäli Omakanta-verkkopalvelun käyttö ei ole mahdollista, kysytään suostumus seuraavalla vastaanottokäynnillä. Tällöin suostumus tai kielto tehdään kirjallisesti ja potilasta pyydetään vahvistamaan kantansa allekirjoituksella. Suostumus ja kielto ovat voimassa toistaiseksi ja potilas voi muuttaa kantaansa milloin tahansa.

Tiedot luovutetaan tietoturvallisesti ja ne ovat vain terveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä. Potilastietojen käyttöä ja luovuttamista seurataan tarkasti. Järjestelmään jää aina jälki, kun tietoja käsitellään. Omakanta-palvelusta voi tarkistaa, missä terveydenhuollon yksiköissä ja apteekeissa tietoja on käsitelty ja mihin terveydenhuollon yksiköihin niitä on luovutettu.

Käy Omakanta-palvelussa kuittaamassa informaatio luetuksi ja tekemässä suostumusmerkinnät!

Lisätietoja: Potilastiedon arkisto Kanta.fi

 

 

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555