Kotisivulle

Taidekaupungin Minimetsä

Taidekaupungissa rakennetaan yhteisöllistä Minimetsä-puistoaluetta. Minimetsä on taidetta ja vihersuunnittelua yhdistävä teos, joka luo luonnon tilaa ja hiljaisuutta kaupunkitilaan. Mäntän Kirkonpeltoon toteutettavan Minimetsän on suunnitellut taiteilija Nina Backman osana Miljoonan puun talkoot -projektia ja se toteutetaan yhteistyössä Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa.

Minimetsä toteutetaan kaupungin puutarhaosaston, kulttuuripalveluiden, kaupunkisuunnittelun ja vapaaehtoisin voimin yhteisöllisenä hankkeena. Kohteen ensimmäisen vaiheen istutukset on toteutettu 13.–18.9.2021 ja lisäistutukset tapahtuvat huhti-toukokuussa 2022. Kohdealue sijaitsee Mäntän keskustassa Kirkonpellon alueella Kirkkokadun varrella olevalla avoimella puistoalueella. Minimetsän puut ja kasvit valitaan paikkakohtaisesti ja Suomen ilmastoon sopivaksi. Minimetsä toimii siltana eläimille, ympäröivälle metsälle ja asukkaille tukien ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja näkyvyyttä kaupunkiympäristössä. 

Minimetsä on osa Miljoonan puun talkoita, jossa puiden istuttaminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja taide kohtaavat. Idean taustalla on taiteilija Nina Backmanin Silence Project. Jokamiehenoikeudesta inspiraationsa saanut Silence Project nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä ja sen vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin, arvoihin sekä identiteettiin. Nina Backmanin Minimetsä toteutuksia on käynnissä parhaillaan myös Porvoossa ja Italian Bolognassa.

Taidekaupungin Minimetsä-teos tulee koostumaan istutettavista puista sekä kannoista ja puutukeista koostuvista istutussaarekkeista, joihin toteutetaan monipuolinen kattaus kukka- ja pensasistutuksia. Taimet projektiin tulevat Suomen vanhimmalta taimitarhalta Harvialasta sekä paikallisilta yrittäjiltä.

 

Yhteistyössä mukana CO-CARBON  

Minimetsän yhteistykumppaninan on hiiliviisasta kaupunkivihreää tutkiva CO-CARBON -tutkimushanke, jota toteutetaan Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Kööpenhaminan yliopiston yhteistyöllä. Minimetsälle tullaan laskemaan puuston hiilensidontakyky keväällä 2022. 

 

Hankkeen tukijoille oma nimikkopuu 

Yhteistyökumppanit voivat lähteä nyt näkyvänä tukijana mukaan Minimetsän toteutukseen hankkimalla rakennettavalle puistoalueelle oman nimikkopuun (koivu tai pihlaja) tai tuomalla mukaan lahjoituksen istutettavien taimien muodossa (puutarha-alan toimijat). 

Hanketta tukevat yhteistyökumppanit saavat nimensä Minimetsän opastauluihin, nimeämisen nimikkopuulle, näkyvyyden projektin tiedottamisessa ja markkinoinnissa sekä sosiaalisen median kanavissa. Mukaan lähtemällä toimijat ovat mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa ja yhteisöllisen hyvinvointia edistävän puistoalueen toteuttamisessa.

Nimikkopuun hankintaan voi ilmoittutua 30.9.2021 asti. Mukaan voi lähteä myös kevään istutusten yhteydessä huhtikuussa 2022. Nimikkopuista kerätyt varat kohdennetaan kaikki Minimetsä-puiston toteuttamiseen. 

Kysy lisää nimikkopuun hankinnasta yhteyshenkilönä toimivalta Esa Lehtovaaralta Omex Oy:stä, p. 0400 624 844, esa.lehtovaara(at)gmail.com.

 

Ilmoittaudu mukaan ilmasto- ja istutustalkoisiin 

Minimetsästä rakentuu kaupunkilaisten yhteisöllinen puistoalue, jonka toteuttamiseen myös asukkaat ja yhteisöt pääsevät mukaan. Ensimmäiset istuttamistalkoot toteutettiin 16.-18.9.2021 ja keväällä 2022 työ jatkuu tarkemmin ilmoitettuna ajankohtana. Mukaan lähtevät pääsevät esille yhteisöllisen Minimetsän tiedottamiseen ja opastauluun. Minimetsän opastaulut toteutetaan kohdealueelle lokakuun loppuun mennessä. 

Yhteisöt ja toimijat varaavat istuttamiseen ajan ja ilmoittautuvat mukaan puistopuutarhuri Marianne Virkajärvelle sähköpostiosoitteeseen marianne.virkajarvi(at)taidekaupunki.fi. 

 

Puiston kevätkauden avaus

Puiston istutustyöt jatkuvat huhti-toukokuussa. Yhteisöllinen istuttamistalkoiden ajankohta ilmoitetaan tarkemmin keväällä. 
Opastaulujen kiinnittämiset tehdään kaupungin toimesta lokakuussa 2021. 

Kaupunki järjestää kaikille avoimen puiston avaustilaisuuden ja yhteistyökumppanitapaamisen kevään kasvukauden ollessa parhaimmillaan 31.5.2022 klo 18.

 

Seuraa ajankohtaista some-viestintäämme 

Taidekaupungin Minimetsän rakentamiseen liittyvää tiedottamista pääset seuraamaan sivullamme

www.facebook.com/taidekaupunginminimetsa

 

Lisätiedot puistohankkeesta 


Kaupunkisuunnittelupäällikkö Julia Virtanen 
p. 044 035 4320 
julia.virtanen(at)taidekaupunki.fi

Puistopuutarhuri Marianne Virkajärvi 
p. 044 728 8425
marianne.virkajarvi(at)taidekaupunki

Kulttuurijohtaja Antti Korkka 
p. 040 834 6676 
antti.korkka(at)taidekaupunki.fi

Taiteilija Nina Backman 
p. 050 523 1831
studioninabackman@gmail.com

 

Kaupunkipalvelut

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555