Kotisivulle

Tiedote: Jätä kiire pois - lähde ajoissa!

13.5.2016

Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa, joista merkittävä osa liikenteessä. Perjantaina 13. toukokuuta järjestettävä Tapaturmapäivä kiinnittää suomalaisten huomion tapaturmiin ja niiden ehkäisyyn. Tapaturmapäivän teemaksi on nostettu viime vuoden tapaan kiireestä johtuvien tapaturmien ehkäisy. Kiire vaikuttaa tapaturmien syntyyn kaikkialla aiheuttaen vahinkoja töissä, kotona ja liikenteessä.

Liikenteessä tapaturmia voi ehkäistä muun muassa varaamalla tarpeeksi aikaa matkan tekemiseen ja kiinnittämällä erityistä huomiota ajonopeuksiin. Merkittävä osa liikenneonnettomuuksista on seurausta keliolosuhteisiin, liikennetilanteeseen tai ympäristöön nähden liian korkeasta ajo- tai tilannenopeudesta. Tämä pätee kaikkiin liikkujiin kulkutavasta riippumatta.

Ajonopeudet ovat yksi merkittävimmistä onnettomuusriskiin ja onnettomuuksien seurauksiin vaikuttavista tekijöistä. Ylinopeutta tai väärää tilannenopeutta ajava aiheuttaa vaaratilanteen paitsi itselleen myös muille liikkujille. Erityisesti lapsilla on vaikeuksia tunnistaa nopeuseroja ja he voivat kovaa ajavia autoilijoita, mopoilijoita tai pyöräilijöitä säikähtäessään liikkua arvaamattomasti.

Kiireessä autoilijat usein painavat enemmän kaasua ja noudattavat huonommin esimerkiksi liikennevaloja. Todellisuudessa näin saavutetaan hyvin pieniä hyötyjä ja aiheutetaan valtavia riskejä. Viiden kilometrin matkaan menee 40 km/h nopeusrajoitusalueella rajoitusten mukaan ajettaessa vajaat kahdeksan minuuttia ja 5 km/h ylinopeudella saavutetaan vain noin 50 sekunnin hyöty. Pieneltäkin vaikuttava ylinopeus kuitenkin vähentää havainnointien määrää ja reaktioaikaa sekä lisää vakavan loukkaantumisen tai jopa kuoleman riskiä tuntuvasti.

Autoilijana sinulla on erityisen suuri vastuu:

Pyöräilijänä sinun tulee huomioida erityisesti jalankulkijat

Jalankulkijana kannattaa varata aikaa matkantekoon ja välttää riskin ottoa

Mopoilijana tai mopoautoilijana olet jo vastuussa itsestäsi ja muista

Ensi viikko on valtakunnallinen pyöräilyviikko! 

Pyöräilyviikon kunniaksi: Ennakoivan ajamisen vinkit pyöräilijöille
(Lähde: Liikenneturva)

Lue lisää:

http://www.kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva/

https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/ennakoiva-ajo

https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/ennakointi/ajonopeus

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555