Kotisivulle

Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksista

18.3.2021

Mäntänvuoren Terveys tiedottaa: 

Koronarokotusten ajanvarausnumerot ovat ajoittain ruuhkautuneita runsaan puhelumäärän vuoksi. Yhteydenotot lisääntyivät huomattavasti rokotusten laajennuttua uuteen ikäluokkaan. Ajanvaraukseen tulee myös paljon puheluita, joissa tiedustellaan muita koronarokotuksiin liittyviä asioita. Jatkossa ajanvaraukseen tulee soittaa vain aikaa varattaessa.

Koronarokotuksiin liittyvät tiedustelut pyydämme osoittamaan sähköpostiosoitteeseen koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi, jotta ajanvarausnumerot eivät ruuhkautuisi. Ajanvarausnumerot ovat tarkoitettu ainoastaan koronarokotusajanvaraukseen, muut ajanvarausasiat tulee hoitaa hoitajapuhelinpalvelun kautta.

Vastasimme 8 usein kysyttyyn kysymykseen koronarokotuksista.
 

1. Mistä tiedän, kuulunko rokotettavaan ryhmään?

Rokotukset annetaan valtakunnallisesti päätetyn rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotukset etenevät THL:n ohjeistamassa järjestyksessä ja sitä mukaa kun eri ikäryhmille tarkoitettuja rokotteita saadaan. Rokotteita saapuu edelleen pieniä eriä viikoittain. Rokotusten etenemisestä tiedotamme julkisesti selkeästi eri kanavissa, kuten paikallislehdessä ja Mäntänvuoren terveyden nettisivuilla. Katso tiedotteet täältä

Lisätietoja rokotusjärjestyksestä ja COVID-19 -taudin riskiryhmistä löydät THL:n sivuilta: Rokotusjärjestys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät

Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys

Kuulunko vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavan sairauden vuoksi rokotettaviin? Katso täältä

2. Millä perusteella rokotusvuorot määräytyvät?

THL:n nimeämä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR päättää rokotusjärjestyksen ja sitä noudatetaan tarkasti. Alueittain rokotukset kuitenkin etenevät jonkin verran eri tahtiin, joten asuinkunta vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti oma vuoro tulee. Kulloinkin rokotusvuorossa olevat ryhmät Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella näet Mäntänvuoren Terveyden nettisivuilta.

Merkittävin riskitekijä vakavalle koronavirustaudille on korkea ikä, jonka vuoksi rokotukset etenevät ikäjärjestyksessä. AstraZenecan rokotetta on annettu tähän asti vain alle 70-vuotiaille, jonka vuoksi riskiryhmän 1 rokotukset on päästy aloittamaan yhtä aikaa ikääntyneiden kanssa. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on linjannut, että jatkossa AstraZenecan rokotetta voidaan antaa myös ikääntyneille. Pirkanmaalla AstraZenecan antamisesta iäkkäille päätetään yhteisesti. Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta tarjotaan Mäntänvuoren terveydessä ainoastaan alle 70-vuotiaille.

Myös riskiryhmien rokotukset etenevät vanhimmasta nuorempaan ja nuorempiin ikäluokkiin siirrytään sitä mukaa kun rokotteita on saatavilla. Riskiryhmän 2 rokottaminen alkaa vasta sitten, kun riskiryhmän 1 rokotukset on saatettu loppuun.

3. Voinko saada haluamani rokotteen?

Rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä koronarokotetta rokotuksessa käytetään. Jotkut yrittävät tilata itselleen haluamaansa rokotetta – se on kuitenkin turhaa.

4. Saako omaishoitaja rokotuksen samalla kun hoidettava? Entä jos on kaksi hoitajaa vuoroviikoin?

Samassa taloudessa asuva virallinen omaishoitaja saa rokotteen. Rokotusajan voi varata sekä omaishoidettavalle että omaishoitajalle. Säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä olevat asiakkaat ja heidän omaishoitajansa saavat rokotteen kotihoidon toimesta.

5. Voiko rokotteen ottaa, jos on sairastanut koronan? Entä estääkö joku muu sairaus tai lääkitys rokotuksen antamisen?

Jos on sairastanut koronavirustaudin, rokotteen voi ottaa, mutta rokotuksella ei ole kiire. Sairastettu tauti antaa nykytiedon mukaan suojan kuudeksi kuukaudeksi.
Mikä tahansa infektiosairaus on syy lykätä rokottamista. Rokotukseen voi tulla vain terveenä ja sairaudesta toipuneena.

Lisäksi solunsalpaajahoidon jälkeen on hyvä pitää taukoa useampi päivä ennen rokottamista, jotta elimistö pystyy muodostamaan rokotevasteen. Sopiva rokotusajankohta kannattaa varmistaa omasta hoitopaikasta. Korkea-annoksinen kortisonihoito on myös este rokotukselle.

6. Voiko rokotteesta sairastua koronatautiin?

Ei voi. Rokotteesta voi tulla osalle rokotetuista lieviä ja ohimeneviä oireita kuten pistosraajan paikallisia oireita: kuumotusta, punoitusta, turvotusta, kipua, paikallisten imusolmukkeiden turvotusta. Lisäksi voi ilmetä lieviä yleisoireita kuten väsymystä, huonovointisuutta ja kuumetta.

7. Milloin massarokotukset aloitetaan?

Varsinaiset massarokotukset Länsi-Koskelan koululla alkavat heti, kun rokotesaatavuus paranee. Toistaiseksi tilattavat rokotemäärät ilmoitetaan 1-2 viikoksi eteenpäin, pidemmälle tehdyt arviot ovat näyttäytyneet hyvin epävarmoina. Lähiviikkojen rokote-erät jatkuvat edelleen pieninä ja tämän hetkisen arvion mukaan massarokotukset päästää aloittamaan aikaisintaan huhtikuun loppupuolella.

8. Ajanvarausnumero ei toimi tai siihen ei pysty soittamaan?

Tällä hetkellä on käytössä kaksi tavallista puhelinlinjaa koronarokoteajanvarausta varten, toinen ikääntyneille ja toinen riskiryhmäläisille. Ajanvarausnumeroihin vastataan ma-to klo 8.30 – 15.30 ja pe klo 8:30-14:15. Haasteita on esiintynyt rokotusten laajentuessa uuteen ikäluokkaan, jolloin puhelujen määrät hetkellisesti moninkertaistuvat kaikkien pyrkiessä varaamaan aikaa samanaikaisesti. Tästä syntyy väistämättä jonoa. Näissä tilanteissa ruuhkaa on kestänyt joidenkin päivien ajan.

Rokotusajan voi tällä hetkellä varata virka-aikana myös Pihlajalinna-Terveyssovelluksen chat-ominaisuuden kautta. Sovellus ladataan oman puhelimen sovelluskaupasta, ja keskustelu hoitajan kanssa käydään helposti chatin kautta. Suosittelemme hyödyntämään sovellusta, mikäli se on mahdollista. Ohjeet sovelluksen käytöstä löytyvät nettisivuiltamme Näin varaat ajan koronarokotukseen

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
(Huomaa uusi käyntiosoite 31.7. alkaen)

Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555