Kotisivulle

Toimi näin, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

11.12.2020

Jos omaat pieniäkin ylähengitystieinfektion oireita (esim. nuhaa, yskää tai kurkkukipua),
soita terveyskeskukseen ja varaa aika koronatestiin p. 03 254 3320.
Käy testissä, jää kotiin sairastamaan ja odottamaan tulosta!

 

Toimi näin, jos epäilet koronaviruksen aiheuttamaa infektiota COVID-19
https://www.tays.fi/fi-FI/Toimi_nain_koronaviruksen_aiheuttamaa_in(103636)

 

Ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen.
Sieltä saat ohjeet testiin ja hoitoon hakeutumisesta.

Voit tehdä omaolossa oirearvion  koronavirustaudin oirearvio

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti COVID-19 näytteitä otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

 

THL:n on päivittänyt lasten ohjetta 11.9.2020: Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.  

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus

Tampereen yliopistollisen sairaalan koronavirusinfektio neuvontapuhelin  03 311 65333 Soita vain, jos epäilet itselläsi koronavirusinfektiota, etkä tiedä miten toimia.

THL Tietoa koronaviruksesta-puhelinneuvonta 02 955 35535 on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Terveen, mutta altistuneen henkilön karanteeniin asettamisesta ja sairastuneen henkilön eristämisestä päättää tartuntatautivastuulääkäri.

Jos työntekijällä on todettu Covid- infektio, työstä poissaolo kestää vähintään 10 vuorokautta ja työntekijän on lisäksi pitänyt olla vähintään kahden (2) vuorokauden ajan oireeton. Muussa ylähengitystieinfektiossa riittää yhden (1) vuorokauden oireettomuus ennen työhön paluuta.

THL Usein kysyttyä koronaviruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19

Työterveyslaitos on ohjeistanut suojautumisessa terveydenhuollon henkilöstöä ja muita henkilöitä, jotka työssään voivat olla tekemisissä koronaviruksen tartuttaman henkilön kanssa. Esimerkiksi matkailu- ja siivousalalla työskentelevät voivat kohdata sairastuneita.

https://www.ttl.fi/toimintaohje-tyontekijoille-wuhanin-koronaviruksen-tartunnan-ehkaisyyn/

Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy myös siivousohje, joka on tarkoitettu sekä yleiseen siivoukseen että COVID-19-tartuntatautiin sairastuneen henkilön oleskelutilojen puhdistustyöhön. Siivousohjetta voi käyttää myös yleiseen siivoukseen vähentämään tartuntatautien leviämistä ja suojaamaan siivoustyötä tekeviä tartunnoilta. 

https://www.ttl.fi/ohjeistus-siivoukseen-covid-19/

Käytäthän koronavilkkua! Koronavilkku sovellus https://koronavilkku.fi/#kaytto

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Ohjeita: Käsienpesu ja yskiminen

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKIKONSERNIN TOIMINTAOHJE KORONAVIRUKSEN VARALTA 13.3.2020

Tarja Marjamäki
Hallintoylilääkäri
Mänttä-Vilppulan kaupunki

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555