Kotisivulle

TAYS julkaisi uudet ohjeistukset Covid-testaukseen

20.9.2021

TAYS julkaisi 17.9.2021 uudet ohjeistukset Covid-testauskriteereihin. Lievistä flunssaoireista ei tarvitse käydä testissä, mikäli on saanut molemmat koronarokotukset eikä ole ollut altistustilanteessa. Myöskään alle 12-vuotiaiden lasten ei tarvitse käydä testissä lievissä oireissa, mikäli ei ole tiedossa altistusta ja perheen aikuiset jäsenet on rokotettu. Kipeänä tulee kuitenkin edelleen aina jäädä kotiin ja palata töihin, kouluun ja hoitoon vasta, kun oireet ovat helpottaneet.


Alle 12-vuotiaiden näytteet

Alle 12-vuotiaalta lapselta, jolla on koronavirusinfektioon sopivia hengitystieoireita, eikä hän ole sairastanut koronavirusinfektiota 6 kk sisällä, suositellaan ottamaan koronavirusnäyte seuraavissa tapauksissa:
 
Muissa kuin edellä mainituissa tapauksessa, mikäli lapselle ilmaantuu lieviä hengitystieinfektioon sopivia oireita, lapsi voi jäädä sairastamaan kotiin ja voi palata hoitoon/kerhotoimintaan tai kouluun, kunhan oireet ovat jo selvästi helpottamassa. Tartuttavuuden tiedetään pienenevän ensimmäisten oirepäivien jälkeen. Mikäli vanhemmat niin haluavat, voi koronavirusnäytteen ottaa näissäkin tapauksissa.
 
Kaksitoista vuotta täyttäneiden kohdalla testauskriteerit ovat samat kuin aikuisilla. Jos testausta ei näiden kriteerien perusteella tarvita tai testitulos on negatiivinen, kouluun voi palata, kun oireet ovat jo selvästi helpottumassa.
 

12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat

 
Näyte tulee ottaa henkilöltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, mikäli hän on:
 
  • Rokottamaton
  • Vain yhden rokoteannoksen saanut, eikä hänellä ole aiemmin todettu COVID-19-infektiota
  • Rokottamaton, joka on sairastanut COVID-19-infektion aiemmin, mutta sairastamisesta on kulunut yli kuusi kuukautta.
Näytettä ei oteta henkilöltä, jolla on todettu COVID-19-infektio kuuden kuukauden sisään.
 
Oireisilta henkilöiltä, jotka ovat saaneet kaksi koronarokotusta (toisesta rokoteannoksesta yli viikko) tai joilla on todettu COVID-19-infektio yli kuusi kuukautta aiemmin ja annettu vähintään yksi koronarokotus (viimeisimmästä rokotuksesta yli yksi viikko), otetaan näyte seuraavissa tapauksissa:
 
  • Kaikki sairaalahoitoon tulevat tai sairaalahoidossa olevat ja sairaalan päivystyspisteisiin tulevat potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita
  • Lyhyin aikavälein sairaalaan hoitoon tai tutkimuksiin suunnitellusti tulevat potilaat (esim. dialyysipotilaat, sarjahoitopotilaat, usein toistuvia syöpähoitoja saavat potilaat)
  • Tiedossa oleva koronavirusaltistus edeltävän kahden viikon aikana
  • Sote-työntekijät
  • Ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaat.

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
35800 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555