Talviulkoilun riemua! - Sukset jalkaan ja laduille lumimäärän salliessa
9.1.2021
Pipo on päässä, monot jalassa ja sukset valmiina lähtöön. Pieni pakkanen kipristää nenänpäätä ja kaunis lumen peittämä maisema siintää edessä. Liikkeelle lähdön jälkeen tuntuu siltä, kuin kuukausia ei olisikaan edes ollut välissä. Talvi on kunnolla saapunut ja hiihtokausi alkanut!
Mänttä-Vilppulassa maa on ollut jo hetken aikaa valkeana ja houkutellut kaivamaan suksia esiin. Tällä hetkellä kaupungissa onkin hiihtokäytössä kaikki valaistut kuntoradat.
- Esimerkiksi Mäntänvuoren 1,3 ja 3,3 km valaistut lenkit ovat käytössä. Etulenkki on hyvässä hiihtokunnossa sekä perinteiselle tyylille että luisteluhiihdolle. Takalenkillä eli Tammikankaanlenkillä lunta on vielä vähän niukasti perinteisen tyylin latu-urille, kertoo liikuntapaikkaesimies Pekka Koskinen.
Vaikka ulos katsoessa näyttäisi siltä, että luonto on lunta tulvillaan, hiihtolatuja varten tarvittava lumen määrä on silti yllättävän iso. Lumen laatu ja koostumus vaikuttavat tarvittavaan lumimäärään, sekä myös hiihtotapa vaikuttaa, mutta keskimääräisesti ladun tekoa varten tarvitsee jopa 15-20 cm lunta.
- Lumen laadussa on eroja, jotka vaikuttavat myös latujen tekemiseen. Esimerkiksi pakkaslumi on kevyttä ja ilmavaa, jolloin se tiivistyy huonommin. Tällaista lunta tarvitaan latujen tekoon paljon suurempi määrä kuin kosteampaa ja painavampaa suojalunta. Kun lumesta poistetaan ilma, noin kaksi kolmasosaa lumen vahvuudesta häviää. Latukone vaatii 5 cm tiivistettyä lunta, jonka vuoksi turvallisen ladun tekemiseen tarvitaan vähintäänkin 15 cm lunta, selventää Koskinen.
Tällä hetkellä lunta on tullut siinä määrin, että Mäntänvuoren lenkkien lisäksi myös Urheilukeskuksen 1 km lenkille pääsee hiihtämään, mutta perinteisen tyylin latu-urille lunta on niukasti. Parkkivuoren 4,5 km reitti on muutettuna Pukinlammen alueelta ja lyhennetty 4 km pituiseksi, sillä reitillä on vettä. Parkkivuoressa voi luisteluhiihtää, mutta perinteisille urille ei riitä lunta. Kolhon 2 km kuntorata on myös käytössä luisteluhiihdolle. Pohjaslahden latuja hoitaa Kyläyhdistys Puhuri Ry.
Lumen määrän lisäksi hiihtolatujen tekoon vaikuttavat muutkin asiat. Latujen tekoa varten tulisi olla pakkasta, kalustoa ja hoitohenkilökuntaa. Kaupungissa olevia latuja hoidetaankin noin 2-3 kertaa viikossa ja tarvittaessa.
- Latujen hoitoon ja kunnossapitoon vaikuttaa käyttöaste ja sitä kautta kuluvuus. Koulujen hiihtoviikkojen aikana painopiste on opetuspaikoissa, joita on myös valaistuilla kuntoradoilla. Hiihtolatuja hoidetaan aluksi moottorikelkan ja niin sanotun latukunkun avulla. Lumimäärän kasvaessa otetaan käyttöön Paana-latukone, Koskinen kertoo.
Jos sukset eivät niin sovi jalkaan, on tällaisella talvisäällä mukava kokeilla myös esimerkiksi luistelua. Ulkoluistelualueista on tällä hetkellä käytössä Tammirannan kenttä, Parkkivuoren kaukalo ja pikkujää sekä Kolhon kaukalo. Länskän kenttä on vielä työn alla. Luistellessa on hyvä muistaa etäisyydet ja turvavälit näin korona-aikana.
Talvi on hyvää ulkoiluaikaa ja erilaisia liikkumismuotoja on lukemattomasti. Voi hiihtää, luistella, laskea pulkkamäessä, käydä kävelyllä ja nauttia lumesta kimmeltävistä maisemista!
- Muistuttaisin vielä, että Mänttä-Vilppulassa on hyviä kävelyreittejä, joita kannattaa hyödyntää ulkona liikkuessa. Hiihtokausi on lyhyt, joten jätetään ladut hiihtäjille ja kävellään muilla hienoilla reiteillä, Koskinen kehottaa.