Kotisivulle

Taidetta ja vihersuunnittelua yhdistävä Minimetsä-puistoalue Taidekaupunkiin

31.8.2021

Hyvä yhteistyökumppani!
Tervetuloa mukaan rakentamaan yhteistä Minimetsää Taidekaupunkiin. Minimetsä on taidetta ja vihersuunnittelua yhdistävä teos, joka luo luonnon tilaa ja hiljaisuutta kaupunkitilaan. Mäntän Kirkonpeltoon toteutettavan Minimetsän on suunnitellut taiteilija Nina Backman osana Miljoonan puun talkoot -projektia ja se toteutetaan yhteistyössä Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa.


Kohteen istutustyö toteutetaan kaupungin puutarhaosaston ja vapaaehtoisin voimin yhteisöllisenä hankkeena 13.–18.9.2021. Kohdealue sijaitsee Mäntän keskustassa Kirkonpellon alueella Kirkkokadun varrella olevalla avoimella puistoalueella. Minimetsän puut ja kasvit valitaan paikkakohtaisesti ja Suomen ilmastoon sopivaksi. Minimetsä toimii siltana eläimille, ympäröivälle metsälle ja asukkaille tukien ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja näkyvyyttä kaupunkiympäristössä. 

Minimetsä on osa Miljoonan puun talkoita, jossa puiden istuttaminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja taide kohtaavat. Idean taustalla on taiteilija Nina Backmanin Silence Project. Jokamiehenoikeudesta inspiraationsa saanut Silence Project nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä ja sen vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin, arvoihin sekä identiteettiin. Nina Backmanin Minimetsä toteutuksia on käynnissä parhaillaan myös Porvoossa ja Italian Bolognassa.

Taidekaupungin Minimetsä-teos tulee koostumaan istutettavista puista sekä kannoista ja puutukeista koostuvista istutussaarekkeista, joihin toteutetaan monipuolinen kattaus kukka- ja pensasistutuksia. Taimet projektiin tulevat Suomen vanhimmalta taimitarhalta Harvialasta sekä paikallisilta yrittäjiltä. 

Yrityksille nimikkopuu

Yhteistyökumppanit voivat lähteä nyt näkyvänä tukijana mukaan Minimetsän toteutukseen hankkimalla rakennettavalle puistoalueelle oman nimikkopuun (koivu tai pihlaja) tai tuomalla mukaan lahjoituksen istutettavien taimien muodossa (puutarha-alan toimijat). 

Yhteistyökumppanit saavat nimensä Minimetsän opastauluihin, nimeämisen nimikkopuulle, näkyvyyden projektin tiedottamisessa ja markkinoinnissa sekä sosiaalisen median kanavissa. Mukaan lähtemällä toimijat ovat mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa ja yhteisöllisen hyvinvointia edistävän puistoalueen toteuttamisessa. 

Kysy nimikkopuun hankinnassa lisää yhteyshenkilönä toimivalta Esa Lehtovaaralta Omex Oy:stä, p. 0400 624 844, esa.lehtovaara(at)gmail.com.

Ilmoittaudu mukaan ilmasto- ja istutustalkoisiin

Minimetsästä rakentuu kaupunkilaisten yhteisöllinen puistoalue, jonka toteuttamiseen myös asukkaat ja yhteisöt pääsevät mukaan. Istuttamistalkoot tapahtuvat to-la 16.-18.9. klo 12-18 aikana. Istuttamiseen kannattaa lähteä mukaan yhteisönä tai ryhmänä. Mukaan lähtevät pääsevät esille yhteisöllisen Minimetsän tiedottamiseen ja opastauluun. Minimetsän opastaulut toteutetaan kohdealueelle lokakuun loppuun mennessä. 

Yhteisöt ja toimijat varaavat istuttamiseen ajan ja ilmoittautuvat mukaan puistopuutarhuri Marianne Virkajärvelle sähköpostiosoitteeseen marianne.virkajärvi(at)taidekaupunki.fi. 

Puiston kevätkauden avaus toukokuussa

Puiston kaikki istutustyöt ja opastaulujen kiinnittämiset tehdään kaupungin toimesta lokakuun loppuun mennessä. Kaupunki järjestää kaikille avoimen avaustilaisuuden ja yhteistyökumppanitapaamisen kevään kasvukauden ollessa parhaimmillaan 31.5.2022 klo 17.

Katso avajaisten ohjelma

Lisätiedot puistohankkeesta:

Kaupunkisuunnittelupäällikkö Julia Virtanen 
p. 044 035 4320 
julia.virtanen(at)taidekaupunki.fi

Puistopuutarhuri Marianne Virkajärvi 
p. 044 728 8425
marianne.virkajarvi(at)taidekaupunki

Kulttuurijohtaja Antti Korkka 
p. 040 834 6676 
antti.korkka(at)taidekaupunki.fi

Taiteilija Nina Backman 
p. 050 523 1831
studioninabackman@gmail.com

 

 

 

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555