

Hienoa päästä jatkoon: Mänttä-Vilppula kulttuuripääkaupunkihaun pääkuntakumppani
25.6.2020
Mänttä-Vilppulan kulttuurijohtaja Antti Korkan tunnelmat ovat korkealla. Keväästä 2017 valmisteltu työ pääsi ensimmäiseen maaliinsa.
– Jatkoonpääsy on erityisen hieno hetki ja pitkään odotetun valmistelun tulos. Kesäkuussa 2018 valmistelu vaihtui strategiseksi kumppanuudeksi Tampereen kaupungin kanssa.
Korkan mukaan Mänttä-Vilppula on vahvasti mukana hakukirjan ohjelmasisällöissä uusin kokonaisuuksin.
Kuntien verkottumiselle on hankkeessa mietitty oivallisesti Village Hopping -teemasisältö, joka viittaa kaupunkien, kuntien, kylien ja naapurustojen erityispiirteisiin ja niiden esiin nostamiseen. Maakunnan rosoinen historia, kulttuuriperintö sekä lapset ja nuoret (Revolutions), yhteisöllinen sauna ilmiöineen ja tapahtumineen (Public Sauna) ja luontosuhteen korostaminen (Wisdom of Trees) on hienosti ohjelmassa myös mukana.
- Jatkohakemuksessa on tarkemmin paneuduttava siihen, miten saamme eri kohderyhmät sitoutettua uusien hankkeiden toteutukseen ja yleisöksi. Samalla tulee suunnitella ekologisen matkailun ja yleisön liikkuvuuden kehittämistä.
Hakukirjan yhdenvertaisuuden pääteema (Quality by Equality) korostaa upealla tavalla niin kulttuurista kuin alueellista yhdenvertaisuutta.
– Jatkokierroksella meillä on mahdollisuus vahvistaa ensimmäisen hakukierroksen ohjelmia ja tuoda esille hankkeen taloudellisia vaikutuksia kulttuuritoimijoille ja yrityksille. Hienointa prosessissa on, että rakennamme Pirkanmaalle nyt yhteistä kulttuurista tulevaisuutta ja elämänlaatua. Yhteistyö kuntien kesken on tiivistynyt ja Taidekaupungin osaaminen ja innostus on huomioitu hienolla tavalla.
– Kulttuuripääkaupunkihanke on ennen kaikkea alueellinen elinvoimahanke. Se nostaa kulttuurin ja kuntien löydettävyyden aivan uudelle tasolle, myös kansainvälisesti. Taidekaupungin näkyvyydelle hankkeella on erityinen merkitys. Haluamme houkutella kaupunkiimme uusia asukkaita, taiteilijoita, kulttuurin tekijöitä sekä yrityksiä ja osaavaa työvoimaa. Tämän parempaa houkutinta ei ole tarjolla. Tästä kannattaa pitää kiinni.
Hankkeen jatkorahoitusta ja toteuttamista vuosille 2021–2027 käsitellään syksyllä kuntajohtajien kokouksissa ja kunnissa. Esityksenä on, että kaupunki ja Serlachius-museo sitoutuvat yhteisesti noin 120.000 euron vuosittaiseen rahoitukseen. Museon rahoitus tästä on puolet. Lisäksi etsitään mukaan kiinnostavia yritys- ja yhteistyökumppaneita. Kulttuuripääkaupunkihankkeen kokonaisbudjetiksi arvioidaan 50–60 miljoonaa euroa 2021–2027. Kuntien osuus tästä on 20-25 miljoonaa euroa, josta Tampereen rahoitusosuus on noin 75%.
- Kilpailu ja valmistelutyö jatkuu kuitenkin kiivaana koko syksyn ja talven ajan haun toisella kierroksella, jossa ehdokkaina ovat Oulu, Savonlinna ja Tampere. Vasta keväällä 2021 tiedämme kulttuuripääkaupunkitittelin saajan vuodelle 2026. Teemme kaikkemme sen eteen, että nimitys saadaan Tampereelle ja Pirkanmaalle.