Kotisivulle

Taidekaupungin järjestöyhteistyöstä uusia avauksia

19.1.2023

Mänttä-Vilppulassa toteutettiin viime vuonna kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti järjestöyhteistyön Yhdessä olemme enemmän -teemavuosi. Se vahvisti koko kaupungin järjestökentän yhteistyötä, näkyvyyttä ja kehittämistä yhdessä kaupungin kanssa. Yhteinen kehittäminen ja järjestöfoorumien kokoontumiset jatkuvat tänä vuonna.


Järjestötoimijoille toteutettiin tilannekysely sekä koottiin vuosittain vaihtuvia järjestötoimijoiden yhteystietoja ja tietoja tulevista tapahtumista. Kaikkien yhteinen järjestöfoorumi järjestettiin maaliskuussa, liikuntatoimijoiden seurafoorumi kesäkuussa ja kulttuuri- ja matkailufoorumi syyskuussa. Tapaamisissa toimijoille on tarjottu tilaisuuksia niin kohtaamiseen, verkostoitumiseen kuin toiminnan kehittämiseen.

Monia toimijoita askarruttivat useasti järjestö- ja harrastustilojen tilanne. Erityisesti esittävän taiteen tiloissa nähtiin merkittäviä puutteita esimerkiksi teatterin tai musiikkiesitysten osalta. Katsomoa ja esiintymistilaa yhdistävät esitykset rakennetaan tällä hetkellä pääosin kaupungin liikuntatiloissa tai vuokrattavissa saleissa, joissa akustiikan, näyttämötekniikan ja esitysten rakentaminen on ollut useasti haasteellista. Tilojen lisäksi toimijoita kiinnostivat myös eri avustukset ja tukirahoitukset. Monet järjestötoimijat aktivoituivat hakemaan ensimmäistä kertaa PoKo ry:n esittelemiä Leader-tukia.

Hyviä ja innostavia esimerkkejä yhteisöllisestä toiminnasta nousi teemavuoden aikana esiin runsaasti. Suomen Punaisen Ristin Vilppulan osasto järjesti syyskuussa kylätapahtuman, jossa Ukrainan sotaa paenneet ihmiset ja paikalliset järjestötoimijat pääsivät tapaamaan toisiaan Parkkivuoren urheilukentällä. MOM-toimijat rakensivat useita yhteisöllisiä ja maksuttomia tapahtumia niin kesällä kuin joulukadun avauksessa. Teatteriharrastustoiminta oli myös laajimmillaan läpi vuoden Mäntän Uuden Teatterin, Vilppulan Harrastajateatterin ja Vilppula-Seuran voimin.

Kirkonpellon loppuvuodesta valmistunut monitoimi- ja nuorisotalo antoi uudet puitteet yli kymmenelle järjestötoimijalle edistämään hyvinvointia ja eri seniorijärjestöjen yhteisöllisyyttä. Skeitti- ja pumptrack –alueen valmistuminen laittoi lapset ja nuoret liikkeelle aivan uudella tavalla. Urheiluseurat suunnittelivat foorumissaan myös yhteistyösopimuksen vuodelle 2023. Sen tarkoituksena on kehittää seurojen yhteistyötä ja mahdollistaa jäsenten harrastaminen entistä monipuolisemmin. Sopimuksen perustana ovat yhteiset ja yhdenvertaiset arvot, joita kaikki seurat sitoutuvat noudattamaan.

Tunnustusta ja kunniaa tuli viime vuonna myös maakunnallisesti, sillä Pohjaslahdella sijaitseva Palellusvuoren näkötorni palkittiin Pirkanmaan Vuoden Kylätekona 2022Kyläläisten yhteisvoimin rakentama näkötorni teki kylän tunnetuksi ja innosti useat matkailijat Pohjaslahdelle.  

Järjestöyhteistyö jatkuu tänäkin vuonna aktiivisesti ja yhteistä kehittämistä tarvitaan. Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden tehtävänä on jatkaa järjestöjen foorumimalli-työskentelyä. Kaikkien järjestöjen yhteinen foorumi pidetään 16.3.2023. Tapahtuman pääteema on hyvinvointiyhteistyön edistäminen. Hyvinvointialueiden nyt aloittaessa toimintansa on kuntien ja järjestöjen entistä tärkeämpänä roolina aktiivisesti ylläpitää ja kehittää omalla alueellaan asukkaiden osallisuutta, elämäntapojen ohjausta ja yhdessä tekemistä.  

Lisätietoja 

Kulttuuripäällikkö 
Antti Korkka 
040 834 6676

Tuottaja  
Sipriina Ritaranta 
044 728 8624 

 

 

Suomen Punaisen Ristin Vilppulan osasto järjesti syyskuussa kylätapahtuman, jossa Ukrainan sotaa paenneet ihmiset ja paikalliset järjestötoimijat pääsivät tapaamaan toisiaan Parkkivuoren urheilukentällä


Kuva: Mänttä-Vilppulan kaupunki
 

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
(Huomaa uusi käyntiosoite 31.7. alkaen)

Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555