Kotisivulle

Neljä vuosikymmentä opistopalvelua

4.9.2019

Autere-opiston ja Ruoveden Opiston toimistosihteeri ja kurssisuunnittelija Pirjo Hellekoski odottaa uuden opinto-ohjelman valmistumista samalla innolla kuin 40 vuotta sitten. Vuonna 1979 Pirjo aloitti työt nuorena kurssisihteerin viransijaisena Mäntän työväenopistossa. Vuosien varrella hänelle on tullut tutuksi myös Mäntän kaupungilla musiikkiopiston ja Koskelan yläkoulun koulusihteerin tehtävät.

Vuonna 2009 Mäntän työväenopiston ja Vilppulan kansalaisopiston yhdistyessä Autere-opistoksi kurssisihteerin tehtäviin lisättiin Koskelan yläkoulun sihteerin tehtävät alkaen jo syksyllä 2007. Vastaavasti nyt Autere-opiston toimistosihteerin tehtäviin kuuluvat myös kulttuuri- ja hyvinvointilautakunnan sihteerin tehtävät.

- Nyt voi sanoa, että ympyrä tavallaan sulkeutuu. Vuosina 1981-1982 hoidin nimittäin sivutoimisena silloisen Mäntän kaupungin kulttuurilautakunnan sihteerin tehtäviä, Pirjo muistelee.

Uusia tehtäviä Pirjolle on siis vuosien mittaan kertynyt ja esimiehetkin ovat vaihtuneet useampaan kertaan. Yksi asia ei ole kuitenkaan muuttunut. Pirjon upea ammattimainen työote sekä kärsivällisyys, kohteliaisuus ja iloisuus hoitaa opettajien ja opiskelijoiden mitä moninaisempia kurssitarpeita kaiken kiireen keskellä. Nykyiseen työhön kuuluu mm. opiston toimintasuunnitelmaan sisältyvien kurssien suunnittelua ja valmistelua yhdessä kulttuurijohtajan kanssa, kurssien toteutumisen seurantaa, tiedottamista ja asiakaspalvelua, kulttuuritilaisuuksien järjestämistehtäviä, palkka- ja taloustehtäviä sekä lautakuntaan liittyviä hallintotehtäviä.
- Työtehtävät ovat olleet välillä haastaviakin ja vaativia, mutta hyvien työkavereiden kanssa on ollut mukava tehdä töitä ja viedä asioita eteenpäin. Kiitokset heille. Kiinnostavaa työtä on myös mukava jatkaa eläköitymiseen asti, pohdiskelee Pirjo hymyillen.

Opistossa on annettu vuosien varrella monia mielenkiintoisia ja erikoisia kursseja kuten kiinan- ja heprean kielen opetusta ja ruokakursseja. Pirjo muistelee, että Mäntän työväenopiston opinto-ohjelmassa oli neljä vuosikymmentä sitten mukana mm. askartelua, konekirjoituksen alkeita, kaitafilmikurssi, pientalorakentajakurssi ja puutarhasta pöytään -kurssi sekä saaristo- ja rannikkolaivurikurssi.

Pirjo on itsekin ollut opiston aktiivinen kurssilainen. Työväenopiston aikaan hän suoritti avoimen yliopiston approbatur-opinnot tiedotusopissa, ympäristönsuojelussa ja kasvatustieteessä sekä sosiaalitieteiden perusopinnot. Liikuntaa Pirjo on harrastanut myös eri muodoissa mm. Pilates- ja Asahi-kursseilla. Kielistä ovat tulleet tutuksi erityisesti venäjä ja ruotsi. Viime vuosina liikuntakurssien ohella Pirjo on osallistunut valokuvauskurssille. Lapsenlapsen kanssa on ollut mukava ommella myös keppihevoskurssillakin.

- Opiskelu tuo merkittävää sisältöä elämään ja uusia virkeitä ajatuksia arkisen työn lisäksi. Itse tekemisen ja kokemisen tärkeys ei ole nyt digitaalisena aikana kadonnut mihinkään. Opiston kursseilla välittyykin hienolla tavalla myös empatian ja myötäelämisen taidot. Yhdessä tekeminen pitää meidät aktiivisena ja samalla opiskelu antaa meille arvokasta pääomaa, iloitsee Pirjo ja toivottaa kaikille virkistävää opiskeluvuotta.

Teksti: Antti Korkka
Kuva: Sanna Hellekoski

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555