Kotisivulle

Matkailijoiden tuoma tulo Mänttä-Vilppulassa oli 14,5 miljoonaa euroa

25.10.2019

​Juuri julkistetun uuden Pirkanmaan matkailutulo- ja työllisyysvaikutustutkimuksen mukaan Mänttä-Vilppulan välitön matkailutulo vuonna 2017 oli 14,5 miljoonaa euroa. Tulo on kasvanut 1,2 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Välitön matkailutyöllisyys on puolestaan 85 henkilötyövuotta.

- Mänttä-Vilppula voi olla tyytyväinen, sillä matkailutulo on henkilöä kohden laskettuna kolmanneksi suurin koko Pirkanmaalla, kertoo matkailukoordinaattori Anni Inkiläinen.
Koko Pirkanmaata koskeva tutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa ja mukana oli 19 kuntaa.
- Matkailun mittaamisen kannalta on erityisen tärkeää, että maakunnallisesti saamme yhteisiä mittareita matkailun kehittämiseen ja seurantaan, kertoo Inkiläinen.
Anni Inkiläinen korostaa, että matkailu tuo kaupunkiimme merkittäviä tuloja sekä välittömiä että verotuksellisia.

Myös Serlachius-museoilla iloitaan upeista luvuista.
- Matkailutoiminnalle on vahva pohja, jota on tärkeää edelleen vahvistaa kaupungin ja yritysten yhteistuumin, pitkäjänteisesti ja matkailua edistäviä yrittäjiä kuunnellen, kertoo Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski.
Viherkosken mukaan Mänttä-Vilppulassa on positiivisesti outo tilanne: Museot ovat kaupungissa suuri matkailunkehittäjä ja tekevät itse aktiivisinta matkailumarkkinointia ja -myyntiä sijaintipaikkakuntansa hyväksi. Näin ei ehkä ole missään muualla maailmassa.  
Matkailumarkkinoilla menestyminen Mänttä-Vilppulan kaltaisella sijainnilla ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, vaan vaatii yhteisiä panostuksia.
- Erityisesti saavutettavuuteen pitäisi satsata, mikä tarkoittaa fyysisen ympäristön ratkaisujen lisäksi entistä parempia yhteisiä digipalveluja, matkailutuotteiden näkyvyyttä ja ostettavuutta verkossa, kertoo Viherkoski.

Ylä-Pirkanmaan alue erottuu matkailun tuloselvityksessä edukseen. Alueen hyvään tulokseen vaikuttaa erityisesti runsas mökkimatkailu. Koko Pirkanmaalle matkailu toi kaikkiaan 770 miljoonaa euroa. Kaikesta tulosta kaksi kolmannesta jäi Tampereelle ja loppu jakautui muihin kuntiin. Matkailu toi maakuntaan kaikkiaan 3 400 henkilötyövuotta.
Tuoreessa tutkimuksessa käytiin läpi maakunnan ulkopuolelta tulevien matkailijoiden rahankäyttöä. Valtaosa matkailijoista oli suomalaisia, ulkomailta Pirkanmaalle tuli kymmenesosa. Turistit käyttivät vajaat puolet rahoista ravintoloissa ja yöpymispaikoissa. Noin kolmannes potista meni kauppoihin ja hieman alle kymmenesosa liikenteeseen ja vapaa-ajan palveluihin.
Saatu tulos on laskennallinen, mutta jakoperusteet ottavat huomioon kunkin kunnan matkailutoimialojen tilastollisen volyymin. On kuitenkin huomioitava, että laskennassa seutukunnan sisäisiä päivämatkoja ei ole laskettu matkailuksi, vaan ne on katsottu tavanomaiseen elinpiiriin kuuluvaksi.
Tutkimuksen on toteuttanut TAK Research. Alueen kuntien lisäksi sitä rahoitti maaseudunkehittämisrahaston tukema Pure Pirkanmaa yritykset edellä -kehittämishanke.

Lisätietoja:

Anni Inkiläinen, matkailukoordinaattori, MW-Kehitys Oy,
p. 044 300 2345, anni.inkilainen@taidekaupunki.fi

Mikko Manka, tutkimusjohtaja, Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy,
p. 040 549 8557, mikko@tak.fi

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555