Mänttä-Vilppula valittiin mukaan Liikenne- ja viestintäministeriön junaliikenteen pilottien jatkosuunnitteluun
23.1.2019
Liikenne- ja viestintäministeriö on valinnut Pirkanmaan liiton hakemuksen myötä Mänttä-Vilppulan mukaan vuosina 2019-2022 toteutettavaan henkilöjunaliikenteen pilottihankkeeseen. Pirkanmaan pilottihanke koskee kolmea liikennöintiväliä: Nokia - Tesoma – Tampere, Tampere - Orivesi - Juupajoki - Mänttä-Vilppula ja Lempäälä - Toijala. Hankkeen toteutuminen vauhdittaa Mänttä-Vilppulassa käynnissä olevia elinvoimahankkeita, joissa saavutettavuus ja erityisesti henkilöliikenne rautateillä ovat keskeisiä.
Pilotoinnin tavoitteena on testata paitsi uutta kalustoa ja palvelujärjestelmiä, niin myös ulottaa henkilöjunaliikenne Mäntän taajamaan. Lisäksi kaupunki tavoittelee Tampere-Vilppula-Mänttä-radalla kulkevan kiskobussiliikenteen vuoromäärien merkittävää lisäämistä.
”Tämä on erittäin merkittävä ja positiivinen askel kaupungin kehittämisessä. Rataliikenteen kehittämisen myötä Mänttä-Vilppulan yhteys Tampereen talousalueen vaikutuspiiriin vahvistuu ja tiivistyy aivan uudella tavalla. Kaupungin saavutettavuuden paraneminen tuo uusia näkökulmia mm. työmatkaliikenteen, matkailun ja elinkeinoelämän kehittämiseen, olemmehan junalla vain tunnin päässä Tampereen ydinkeskustasta.”, kaupunginjohtaja Markus Auvinen iloitsee Liikenne- ja viestintäministeriöltä tulleesta uutisesta.
Auvinen kertoo, että julkisen liikenteen kehittäminen on yksi kaupungin keskeisimmistä kehityslinjauksista. ”Junapilottihankkeen myötä olemme systemaattisessa kehittämistyössä saavuttaneet ensimmäisen konkreettisen askeleen. Pilottihankkeen myötä on lyhyellä aikavälillä tarkoitus jatkaa junayhteyttä Vilppulasta myös Mäntän keskustaan.” Mäntän junaseisake on kirjattu myös keskustan kehittämissuunnitelmaan kuten myös maakuntakaavaan.
”Mänttä-Vilppulan pilotissa on tarkoitus löytää junaliikenteen palvelumalleja, joita voidaan hyödyntää myöhemmin myös muualla maassa. Näitä ovat muun muassa liikenteen hankinta- ja lippujärjestelmät, kevyen liikenteen ja liityntäpysäköinnin muodot, sekä uutta teknologiaa hyödyntävä kalusto.”, luettelee Auvinen. Junapilotin rinnalla on tarkoitus kehittää myös Mänttä-Vilppulan muuta julkista liikennettä. Tavoitteena on kaikki liikennemuodot hyödyntävä, synkronoiva ja tehokas julkinen liikenne.
Mänttä-Vilppulan teknisen johtajan Hannu Kemppaisen mukaan junapilotointiin päästään hyvään aikaan, sillä keskeiset taustasuunnitelmat on kaupungissa tuoreeltaan tehty. Junaliikenteen osalta on helppo syventää nyt suoraan maankäytön, rakentamisen ja ratateknisiin kysymyksiin yhteistyössä Väyläviraston ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa. ”Parhaillaan onkin jo menossa toimenpiteitä Vilppulan aseman kehittämiseksi”, kertoo Kemppainen.
Kaupungin ja Pirkanmaan asukkaiden asiointiliikenteen lisäksi henkilöjunaliikenteen kehittämisen uskotaan antavan uutta potkua alueen elinkeinohankkeisiin. MW-Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Otto Huttunen kertoo, että kolmen kilometrin säteellä Mänttä-Vilppula-radasta asuu n. 8.000 asukasta ja sijaitsee 2.100 työpaikkaa. ”Kyse on merkittävästä määrästä työpaikkoja. Isoimmat työnantajat ovat meillä radan varrella ja työvoimaa liikkuu paljon molempiin suuntiin.”, kertoo Huttunen.
”Meillä on parhaillaan työn alla Vilppulan keskustan kauppapaikan uudistaminen, Mäntän keskustan kehittämissuunnitelma puolestaan on jo valmis. Rautatieliikenteen kehittämisellä haemme myös kasvua meille tärkeään kulttuurimatkailuun.”, toteaa Huttunen. ”Lisäksi junarata kulkee Sassin lentopaikalle asti, joten myös lentopaikan kannalta junapilotti on keskeinen.”
Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote.
Lisätietoja:
Markus Auvinen, kaupunginjohtaja, Mänttä-Vilppula, puh. 044 300 1811, markus.auvinen@taidekaupunki.fi
Hannu Kemppainen, tekninen johtaja, Mänttä-Vilppula, puh. 044 728 8789, hannu.kemppainen@taidekaupunki.fi
Otto Huttunen, toimitusjohtaja, MW-Kehitys Oy, Mänttä-Vilppulan kaupungin kehittämisyhtiö,
puh. 050 441 3249, otto.huttunen@mw-kehitys.com