Kotisivulle

Lintujen ruokkiminen suoraan maahan aiheuttaa terveyshaittaa ja epäsiisteyttä

25.2.2021

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistoon on tullut valituksia lintujen ruokkimisen aiheuttamasta epäsiisteydestä ja terveyshaitasta Mäntän keskustan alueella. Ruokkiminen on edesauttanut poikkeuksellisen suuren naakkaparven muodostumiseen Mäntän keskustan alueelle. Naakkaparvi on aiheuttanut keskustan alueella likaantumista ja rikkonut rakenteita.

Mäntän keskustan alueella tapahtuva lintujen ruokinta maahan aiheuttaa suuren riskin rottien lisääntymiselle, mutta ongelman laajuus (rotta populaation muodostuminen) selviää vasta lumien sulamisen jälkeen. Mäntässä on vuoden 2020 aikana ollut useita rottahavaintoja myös keskustan alueella, jonka vuoksi ennakoivana toimenpiteenä kaikki lintujen ruokinta suoraan maahan on lopetettava.

Sallittu ruokinta

Lintujen ruokintaan tulee olla kiinteistön tai alueen omistajan lupa. Talviaikaan lintujen ruokinta tulee järjestää lintulaudoille tai ruokinta-automaateille siten, että ruoka pysyy kuivana ja puhtaana. Ruokintapaikan alusta tulee puhdistaa säännöllisesti ylijäämäruoasta ja ulosteista. Ruokintaan saa käyttää vain linnuille tarkoitettuja tuotteita esim. siemeniä, pähkinöitä, talipalloja. Linnuille ei tule tarjota ruoantähteitä.

Ruokinnan haasteet

Ruokintapaikan likaisuus lisää merkittävästi lintujen tautivaaraa sekä muita haittoja. Maahan ruokittuna linnut levittävät keskuudessaan mm. salmonellaa. Lisäksi maassa oleva ruoka houkuttelee paikalle myös muita tuhoeläimiä esim. oravia, rottia ja hiiriä. Tämän vuoksi lintuja ei saa ruokkia lainkaan maahan. Ruokinnan houkuttelemat linnut likaavat ulosteillaan pihoja ja rakenteita niin ruokintapaikalla, kuin myös sen lähiympäristössä. Ruokintapaikan läheisyydessä oravat ja rotat voivat pesiä rakennuksiin sekä vaurioittaa rakenteita ja eristeitä. Lisäksi eläinten ulosteiden välityksellä saattaa levitä tauteja aiheuttavia mikrobeja.

Muodostuneiden haittojen korjaaminen

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimiston terveydensuojelujärjestyksen 7 § sanotaan, että lintujen ruokinta tulee järjestää siten, että vahinkoeläimet eivät pääse ruokintapaikalle.

Ruokintapaikan alusta on pidettävän siistinä ruoasta ja lintujen ulosteista salmonellavaaran vuoksi. Suoraan maahan ei ruokaa saa linnuille heittää. Mikäli ruokinnasta todetaan aiheutuvan haittoja, esimerkiksi haittalintujen tai rottien lisääntymisen muodossa, tulee ruokinta lopettaa.

Kiinteistön omistajan/haltijan on huolehdittava, ettei vahinkoeläimille ole saatavilla ravintoa tai pesimispaikkoja. Jos huoneistossa havaitaan tuhoeläimiä, asiasta on oltava yhteydessä kiinteistön omistajaan tai isännöitsijään. Vastuu haittaeläinten hävittämisestä on ensisijaisesti kiinteistön omistajalla (Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimiston terveydensuojelujärjestys 8 §).

Terveydensuojelujärjestys on luettavissa sivulta: Terveydensuojelujärjestys


Lisätietoja antaa:

Pirjo Kauma
Ympäristöterveystarkastaja 
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto
puh. 050 522 6554
pirjo.kauma@keuruu.fi

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
(Huomaa uusi käyntiosoite 31.7. alkaen)

Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555