Kotisivulle

Mänttä-Vilppulan kaupunkitiedote 12.1.2022

12.1.2022

 

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Tiedote 12.1.2022

 

Kasvomaskit käyttöön koko peruskouluun

 

Koronan ilmaantuvuus on Pirkanmaalla edelleen kasvussa. Sairaalahoidon kuormitus on koko maassa kasvanut jyrkästi. Tehohoidon tarve on sen sijaan pysynyt melko vakaana. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suositteli tiistaina, että kasvomaskeja käytetään kaikilla peruskoulun ja toisen asteen luokka-asteilla koulun sisätiloissa ja koulukuljetuksissa.

Kasvomaskien käyttö jatkuu työpaikoilla ja sen käyttöä suositellaan vahvasti kaikissa sisällä tapahtuvissa asioinneissa muun muassa kaupoissa ja aluevaalien äänestyspaikoissa.

Pirkanmaalla on jo käytössä pääosa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeessä 11.1. suositelluista toimenpiteistä. Aluehallintoviraston rajoitukset tilojen käytöstä ovat voimassa 8.-21.1.2022. Vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten harrastustoiminta ja nuorisotilojen ohjattu toiminta voivat jatkua mutta urheilulajien kilpailutoimintaa ei suositella tammikuun aikana. Harrastuksissa suositellaan toimintaa pienryhmissä.

 

Koronan vaikutukset Autere-opiston opetuksen alkamiseen kevätkaudella

 

Harrastus- ja virkistystoimintaan / ryhmäharrastustoimintaan käytettävät yleisötilat on suljettu aluehallintoviraston määräyksellä ajalla 8.-21.1.2022.

Tiloissa voidaan järjestää lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten osalta.

Opiston aikuisille suunnattu lähiopetus alkaa aikaisintaan ma 24.1. Lähiopetuksen aloitus voi siirtyä aluehallintoviraston tulevien päätösten mukaisesti.

Osa kursseista ja opetuksesta voi alkaa etäopetuksena 17.1.2022 alkaen. Kevään kurssien ajankohdista ja opetusjärjestelyistä tiedotamme suoraan kurssilaisille ja opettajille.

Yleisöluennot on siirretty pidettäväksi maalis-huhtikuulla. Kaikille yleisöluennoille ilmoittaudutaan etukäteen.

Tulevissa lähiopetustilanteissa noudatamme tartuntatautilain määräyksiä kasvomaskien käytöstä, käsihygieniasta ja turvaetäisyyksistä.

Ryhmäkokoja voidaan joutua pienentämään. Arvioinnissa otetaan huomioon opetustilan koko ja kurssin luonne.

Seuraamme tilannetta ja varaudumme koronarajoitustoimien jatkumiseen.

Noudatamme Opetus- ja kulttuuriministeriön, THL:n, AVI:n ja kuntamme ohjeistusta koronan rajoitustoimissa.

 

Tilannekatsaus

 

Koronanilmaantuvuus oli viime viikon päätyttyä Pirkanmaan sairaanhoitopiriin alueella 1308 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalta. Testeistä jo yli 40 prosenttia on positiivisia ja se on voimakkaassa nousussa. Taysin vuodeosastoilla on nyt 35 koronapotilasta ja teholla kuusi potilasta.

Vallitsevassa epidemiatilanteessa tartunnanjäljityksessä ei ole enää mahdollista hallita tartuntaketjuja. Tartuntojen lähteistä saadaan selville varmuudella enää vain kymmenisen prosenttia. Pirkanmaan tartuntatautilääkärit käsittelevät jäljitystyön linjauksia tänään keskiviikkona. Linjauksista tiedotetaan kello 14 jälkeen.

Yhden rokotuksen saaneita on Pirkanmaalla 88,6 prosenttia, kaksi rokotusta saaneita 84,7 prosenttia ja kolme rokotusta saaneita 28,9 prosenttia yli 12-vuotiaista.

 

Rokotukset

 

Koronarokotuksen saavat vuodenvaihteen jälkeen kaikki yli 5-vuotiaat. Toisen rokotteen voi ottaa, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Kolmannen rokotteen voivat ottaa tällä hetkellä 40 vuotta täyttäneet sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 4 kuukautta.

 

Ensimmäinen ja toinen rokoteannos

 

Toinen rokote annetaan 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Voit varata ajan ensimmäiseen tai toiseen koronarokotukseen sähköisesti tai puhelimitse numerosta 044 371 9000 (arkisin klo 9-12).

https://www.mantanvuorenterveys.fi/ajankohtaista/tiedote-7.1.22---ajankohtaista-tietoa-koronarokotuksista,-kolmas-koronarokote-40-vuotta-tayttaneille

 

Kolmas rokoteannos

 

Kolmas rokoteannos annetaan 4 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta.

 

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmas rokoteannos annetaan jo 2 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta.

Voit varata ajan kolmanteen koronarokotukseen sähköisesti tästä tai puhelimitse numerosta 044 371 9000 (arkisin klo 9-12). Alle 30-vuotiaita miehiä (tällä hetkellä ko. ikäluokasta rokotusvuorossa ovat sairauksien vuoksi riskiryhmään kuuluvat) pyydetään jättämään yhteystiedot sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi. Heille rokotusaika ilmoitetaan erikseen, jotta oikean rokotevalmisteen (Pfizerin Comirnaty) saatavuus rokotuspaikalla voidaan varmistaa.

 

Neljäs rokoteannos

 

12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille THL suosittelee neljättä rokoteannosta. Tehosteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 4 kuukautta. Neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä.

 

Koronarokotteiden ristiinkäyttö

 

THL:n ohjeistuksen mukaan koronarokotussarjaa voidaan täydentää myös toisella koronarokotevalmisteella. Ristiinkäyttö on todettu turvalliseksi ja muodostunut suoja vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla. Viime aikoina koronarokotusten piiriin on tullut lisää rokotettavia, mikä on johtanut Pirkanmaalla rokotepulaan Pfizerin Comirnaty-rokotteen osalta. Tästä syystä tehosteannoksina käytetään enenevissä määrin Modernan Spikevax-rokotetta, vaikka edeltävä rokotuskerta olisikin ollut Comirnaty-rokotteella.

 

5-11-vuotiaiden koronarokotukset

 

Yli 5-vuotiaiden lasten rokotukset ovat myös käynnistyneet. Ajan rokotukseen voi varata sähköisesti. https://www.mantanvuorenterveys.fi/ajankohtaista/tiedote-7.1.22---ajankohtaista-tietoa-koronarokotuksista,-kolmas-koronarokote-40-vuotta-tayttaneille

Rokotukseen tullaan huoltajan kanssa. Huoltajat päättävät yhdessä lapsen rokottamisesta ja lapsen rokottamiselle tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lapsen rokotteelle tuova huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta. Kirjallista suostumusta ei kuitenkaan pyydetä.

5-11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Lisätietoja THL: Uusi koronarokotuksia koskeva asetus astui voimaan 23. joulukuuta – myös 5–11-vuotiaille mahdollista tarjota koronarokotuksia

 

Raskaana olevien koronarokotukset

 

THL suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Raskauden aikana voi ottaa koko koronarokotussarjan.

Myös kolmatta rokoteannosta suositellaan raskaana olevalle ja imettävälle. Kolmas rokoteannos suositellaan annettavaksi ikäryhmän mukaisesti. Jos raskaana oleva perussairautensa vuoksi kuuluu vakavan koronataudin riskiryhmään, kolmas annos suositellaan annettavaksi jo 3—4 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

 

Koronavirustaudin sairastaneiden rokotukset

 

Ensimmäinen koronarokote annetaan, kun sairastetusta koronavirustaudista on kulunut 6 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteiselle rokote voidaan antaa jo 1-3 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.

Toinen rokoteannos annetaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronavirustaudista on kulunut 3-4 kuukautta, riippuen kumpi on viimeisin. Muille 18 vuotta täyttäneille toista annosta tarjotaan, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut aikaa vähintään 4 kuukautta.

Kolmatta rokoteannosta suositellaan ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisille, koronavirustaudin sairastaneille.

Koronarokotuksiin liittyvät tiedustelut ja yhteydenottopyynnöt voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi

 

Ei-kiireelliset yhteydenotot ja kysymykset voi jättää osoitteeseen:

kaupunki@manttavilppula.fi. Kysymykset ohjataan hallintoylilääkärille ja kaupungin palvelualueille.

 

Kiireelliset yhteydenotot ja kysymykset:

Tarja Marjamäki hallintoylilääkäri tarja.marjamaki@taidekaupunki.fi 044 728 8764

Anne Heusala kaupunginjohtaja anne.heusala@taidekaupunki.fi 040 185 1275

 

 

Tarja Marjamäki
hallintoylilääkäri
tarja.marjamaki@taidekaupunki.fi
044 728 8764

 

Anne Heusala
kaupunginjohtaja
anne.heusala@taidekaupunki.fi
040 185 1275

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555