Influenssarokotukset Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella
15.10.2021
Kausi-influenssarokotukset alkavat Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella marraskuussa.
Rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Rokote on hyvä ottaa joka syksy, sillä sen teho kestää noin vuoden ja influenssavirus muuntuu jatkuvasti. Ottamalla influenssarokotteen suojaat myös läheisiäsi. Influenssavirus ei pääse leviämään, kun riittävän moni on rokotettu.
Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.
Tällaisia riskiryhmiä ovat
- Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
etusijalla ovat ne, jotka kohtaavat ja hoitavat influenssaa sairastavia ja ne, jotka hoitavat jatkuvasti vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä (voimakkaasti immuunipuutteiset ja muut vakavasti sairaat henkilöt, perussairaat ja huonokuntoiset 65 vuotta täyttäneet, alle 6 kuukauden ikäiset vauvat, raskaana olevat naiset) - raskaana olevat naiset
- alle 7-vuotiaat
- kaikki 65 vuotta täyttäneet
- sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri
- varusmiespalveluksen aloittavat
Maksuttoman rokotteen voivat saada myös vakavalle influenssalle erityisen alttiin henkilön lähipiiri. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee parhaillaan lähipiirien rokotuksia koskevaa asetusmuutosta ja lähipiirin rokotukset päästään aloittamaan vasta, kun asetusmuutos astuu voimaan. Lähipiirin rokotusten alkamisesta tiedotetaan lisää, kun se on ajankohtaista.
Jos et kuulu riskiryhmään, mutta haluat suojautua influenssaa vastaan, voit hankkia rokotteen itse. Esimerkiksi moni työnantaja tarjoaa influenssarokotusta työntekijöilleen. Reseptin saat helposti esim. koronarokotussähköpostin kautta, koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi tai Pihlajalinnan terveyssovelluksen chatin kautta. Terveyssovellus palvelee kunta-asiakkaita terveyskeskuksen aukioloaikojen mukaisesti, katso ohje tästä. Reseptin saatuasi hae rokote apteekista ja varaa rokotusaika verkosta tai puhelimitse.
Marraskuu on influenssarokottamisen pääkuukausi, ajanvaraus aukeaa 18.10.
Toistaiseksi influenssarokotus on mahdollista saada vain ajanvarauksella. Rokotusaikoja avataan sitä mukaa, kun rokotteita kuntaan saadaan. Pyydämme suosimaan sähköistä ajanvarausta.
Rokotukset aloitetaan vakavalle influenssalle erityisen alttiista henkilöistä sekä heitä hoitavasta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä. Sen jälkeen rokotusta tarjotaan muille riskiryhmille.
1. Influenssarokotus rokotuspisteillä (Länsi-Koskelan koulu Mänttä, Vilppulan terveysasema, Kolho, Pohjaslahti, Juupajoen terveysasema)
Sähköiseen ajanvaraukseen pääset tästä. Ajan varaaminen vaati vahvan tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Jos haluat asioida puhelimessa, voit soittaa numeroon 050 375 6505 (arkisin klo 9–12). Numero voi olla alkuun ruuhkainen puhelujen määrästä riippuen.
Yhteydenottopyynnöt ja rokotuksia koskevat kyselyt voi laittaa koronarokotussähköpostiin koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi
Huomioithan, että influenssarokotukseen varatulla ajalla ei ole mahdollista hoitaa muita asioita.
2. Influenssarokotus äitiys- ja lastenneuvoloissa, raskaana olevat ja alle 7-vuotiaat lapset
Influenssarokotus on mahdollista ottaa normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Jos toivot käynnin yhteydessä rokotusta useammalle henkilölle, ota yhteys neuvolan terveydenhoitajaan etukäteen.
3. Influenssarokotus kotihoidon/omaishoidon asiakkaille ja hoivakodeissa asuville
Jos olet kotihoidon tai omaishoidon asiakas, etkä pääse kulkemaan rokotuspisteelle, saat influenssarokotuksen näiden palvelujesi yhteydessä. Samassa taloudessa asuvat ilmaiseen rokotukseen oikeutetut henkilöt voidaan rokottaa kotikäynnin yhteydessä STM:n lähipiirin rokotuksia koskevan asetusmuutoksen astuttua voimaan. Hoivakotiasukkaat saavat rokotteen hoivakodissa.
Turvallinen rokotus kaikille
Tulethan rokotukseen ainoastaan terveenä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Saavu rokotuspaikalle vasta mahdollisimman lähellä rokotusaikaasi, etteivät odotustilat ruuhkautuisi. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Ota Kela-korttisi valmiiksi esille. Rokotustilannetta varten kannattaa pukeutua niin, että olkavarsi on helppo paljastaa.
Kauden 2021–2022 influenssarokote
Influenssakaudella 2021–2022 rokotusohjelmassa tarjotaan
- pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille
- FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille
Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.
Influenssarokote vähentää
- influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
- vakavan influenssan ilmaantuvuutta
- jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita sekä sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä
- influenssatartuntoja: kun henkilö ei sairastu, hän ei tartuta muita
Millainen on influenssarokotteiden suojateho?
Suojan syntymiseen menee noin 2 viikkoa. Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee kaudesta toiseen. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.
Influenssarokotteen antama suoja kestää noin vuoden verran.
Influenssarokotteen tehoon vaikuttavat monet tekijät, kuten
- mitkä virukset aiheuttavat kunakin kautena epidemioita
- kuinka hyvin rokotevirukset vastaavat niitä viruksia, jotka aiheuttavat epidemioita
- rokotteen ominaisuudet, kuten tehosteaineet
- kuinka hyvin rokotettu kykenee muodostamaan suojaa. Suojatehon muodostumiseen vaikuttavat myös rokotettavan ikä, perustaudit sekä käytetyt lääkkeet.
Mitä haittoja influenssarokotteesta voi olla?
Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat yleensä ohimeneviä ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.
Pistettävän influenssarokotteen jälkeen rokotuskohta saattaa punoittaa ja aristaa. Nenäsumuterokotteen jälkeen nenä voi olla tukkoinen ja nuhainen. Jos rokotettava saa influenssatartunnan ennen kuin suoja on syntynyt, hän voi sairastua influenssaan. Haittaa rokotuksesta ei tällöinkään ole, tavallista vaikeampaa tautia ei ole odotettavissa.