Kotisivulle

Ideatulva: Lähes 700 ehdotusta kulttuuripääkaupungin ohjelmaan

25.10.2019

Tampereen ja Pirkanmaan hakuprojekti Euroopan kulttuuripääkaupungiksi innosti: Pääkaupunkivuoden ohjelmaan tuli ehdotuslomakkeen ja sähköpostin kautta ideoita 693 kappaletta

Tuotantokoordinaattori Sipriina Ritaranta on lukenut huolellisesti jokaisen idean. Joukosta alkaa hänen mukaansa erottua kultahippuja. Taidekaupungin panos on ehdotusten joukossa näkyvä.
- Ideoiden joukossa on pari-kolmekymmentä mänttävilppulalaisten toimijoiden ehdotusta ja näiden lisäksi ainakin toinen mokoma muiden ideoita, joissa Mänttä-Vilppula voisi mahdollisesti olla osatoteuttajana mukana. Nyt kuitenkin saadusta ideapankista valitaan kaikkein parhaat, kertoo Ritaranta.

Myös Kulttuuripääkaupunkihaun luova johtaja Juha Hemánus iloitsee ideoiden tulvasta.
- Olemme ylpeitä ja iloisia että ohjelmahaku on herättänyt vastakaikua tamperelaisissa ja pirkanmaalaisissa. Toivottavasti saamme ehdotuksista kehitettyä korkeatasoisen ohjelmakokonaisuuden. Mailaa puristamme edelleen hillityn jämäkästi. Liialliseen hyvänolon tunteeseen ei ole varaa, koska tämä on kilpailu, joka ratkeaa eurooppalaisen raadin edessä, toteaa Hemánus.

Haku oli avoin, joten ehdotuksia on tullut niin taiteilijoilta, taidelaitoksilta, yhteisöiltä kuin yksityishenkilöiltäkin. Yksittäisiä ehdotuksia ei avata tässä vaiheessa julkisuuteen, vaan ne ovat luottamuksellisia. Seuraavaksi 13 eri alojen asiantuntijoista koottua ohjelmaryhmää alkaa seuloa ehdotuksia. Näiden ohjelmaryhmien tavoitteena on edistää ja jatkojalostaa hyviä ideoita ohjelmakokonaisuudeksi, joka luonnostellaan valmiiksi hakukirjaan. Kirja toimitetaan ensi keväänä eurooppalaiselle asiantuntijaraadille. 

Ohjelmakokonaisuuteen tarvitaan uusia ohjelmaideoita, koska minkään hakijakaupungin olemassa oleva tarjonta ei riitä tittelin saamiseen. Titteli “myönnetään kaupungin normaalin kulttuurisen aktiviteetin ylittävän erityisen ohjelman perusteella”, todetaan EU:n ohjeissa hakijakaupungeille. Raati päättää kaksivaiheisen valintaprosessin perusteella, mikä kaupunki Suomessa saa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin 2026. Lopullinen valinta ratkeaa alkuvuodesta 2021.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaussa on mukana yhteensä 19 kuntaa. Uusia kuntia on liittynyt hakuun vielä viime hetkillä. Viimeksi mukaan tulivat Urjala ja Kuhmoinen. Tampereen ja Pirkanmaan lisäksi tittelistä kilpailevat Oulu ja Savonlinna. Erityisesti Savonlinnan hakuprojekti on laaja-alainen, koska mukana ovat muun muassa Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta.

Lisätietoja:

Sipriina Ritaranta, tuotantokoordinaattori, p. 044 728 8624, sipriina.ritaranta@taidekaupunki.fi

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun verkkosivut: 
https://tampereregion2026.fi/

Arvonimen myöntämisen perusteista:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/sites/creative-europe/files/capitals-culture-candidates-guide_en_vdec17.pdf

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555