Kotisivulle

Harrastamisen Suomen malli -hanke tuo ensi lukuvuodeksi maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteyteen

10.6.2021

Mänttä-Vilppula osallistuu valtakunnalliseen Harrastamisen Suomen malli -hankkeeseen, jossa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Mänttä-Vilppula on saanut rahoitusta hankkeeseen Aluehallintovirastolta.


Kaikille yhtäläiset harrastusmahdollisuudet 

Suomen malli -hankkeen tarkoituksena on helpottaa lasten ja nuorten harrastamista, tarjota mahdollisuus harrastamiseen yhtäläisesti kaikille sekä samalla lisätä yleistä hyvinvointia. Samantyylistä hanketta on alun perin kokeiltu Islannissa, josta on otettu mallia myös Suomen hankkeeseen. 
 
Monesti perheillä voi olla pitkät välimatkat kotoa harrastuksiin, aikaa ei välttämättä iltaisin ole riittävästi harrastustoimintaan osallistumiseen tai harrastusten hinta on korkea. 
 
- Suomen malli mahdollistaa mieluisen tekemisen, jossa voi samalla ylläpitää ystävyyssuhteita ja saada uusia ystäviä vapaa-ajan tekemisessä. Kerhotoiminnan taustalla on myös paljon eri arvoja. Sillä harjoitetaan perusvalmiuksia harrastamiseen, ehkäistään syrjäytymistä ja lisätään myös kouluhyvinvointia, kertoo hanketta vetävä Sanna-Riina Vuorenmaa
 
Aluehallintovirastolta saadun hankerahoituksen osuus on 169 000. Hankeraha mahdollistaa kerhojen järjestämisen sekä siihen liittyvän muun toiminnan niin, että itse harrastamien on lapsille ja nuorille ilmaista.
 

Mänttä-Vilppulassa aloittaa syksyllä useita oppilaiden toiveiden mukaisia kerhoja 

Mänttä-Vilppulan peruskoulujen oppilaille järjestettiin helmi-maaliskuun vaihteessa kysely siitä, minkälaisia kerhoja he toivoisivat. Kerhopalettia on alettu suunnitella ja järjestää oppilaiden toiveiden mukaisesti. Kerhojen valinnassa painotetaan myös paikkakunnan erityispiirteitä ja Taidekaupungin identiteettiä. Tarjoamat ovat koulukohtaiset ja perustuvat juuri sen koulun oppilaiden toiveisiin sekä siihen, mitkä harrastukset ovat toteutettavissa koulun ympäristössä.  
 
- Tavoitteena on, että jokainen oppilas voisi valita itselleen mieluisan kerhon. Kerhoihin on tulossa ohjaajiksi alasta innostuneita ihmisiä, joiden into varmasti välittyy myös harrastajiin. Jos oppilaasta tuntuu kuitenkin siltä, ettei uskalla suoraan lähteä jotakin harrastusta kokeilemaan, on meillä tässä etsivä harrastustyö myös mukana. Koulun nuorisotyöntekijän kanssa voi käydä keskustelemassa, mikä voisi olla se oma juttu tai mitä kerhoa voisi käydä kokeilemassa. Myös koulujen oppilashuollon kautta voi ohjautua harrastukseen mukaan, Vuorenmaa kertoo. 
 
Kun koulut alkavat elokuussa, käydään kaikilla kouluilla esittelemässä kerhovalikoimaa. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet lähetetään koululaisille ja huoltajille Wilman kautta.  Kerhot aloittavat toimintansa syyskuussa ja jatkuvat koko lukuvuoden ajan.  
 
- Alkamassa on Suomen mallin ensimmäinen vuosi. Tämän hankkeen tarkoitus on olla jatkuva ja tavoitteena on juurruttaa Suomen malli pysyväksi toimintatavaksi kunnissa. Jos juuri nyt ei löytynyt sitä kerhoa, mikä olisi ollut kaikkein mieleisin, voi ensi vuonna olla jo muita mahdollisuuksia. Keväällä järjestämme taas uuden kyselyn harrastustoiveista seuraavan vuoden suunnitelmaa varten. Toivotaan kuitenkin, että jo tänä vuonna kaikki halukkaat löytäisivät itselleen sopivan harrastuksen, joka toisi mielekästä tekemistä, luovuuden herättelyä ja ryhmässä toimimisen oppia! Vuorenmaa kiteyttää.  
 

Vielä pääsee ohjaajaksi kerhoihin! 

Muutamiin kerhoihin kaivataan vielä ohjaajia, joten otamme ilolla vastaan hakemuksia kerhonohjaajaksi. Maksamme ohjaamisesta palkkion ja tarvittaessa koulutamme sinut esimerkiksi parkour-kerhon ohjaajaksi.  
 
Kerhonohjaajan tulisi pystyä pitämään kerhoa koko lukuvuoden ajan kerran viikossa. Harrastuneisuus katsotaan eduksi ja lisäksi on tärkeää, että ohjaaja tulee hyvin toimeen lasten ja nuorten kanssa.
 
 
Mikäli kiinnostuit ja haluat lisätietoa, ota yhteyttä: 

Sanna-Riina Vuorenmaa 
erityisopetuksen koordinaattori 
sanna-riina.vuorenmaa@taidekaupunki.fi 

Jari Ahvenjärvi  
liikuntapalvelupäällikkö 
050 3287 326 
jari.ahvenjärvi@taidekaupunki.fi

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555