Kotisivulle

Vuosi pakettiin

22.12.2020

Vuosi 2020 on päättymässä ja vietämme juuri talven pimeintä aikaa. Onneksi kuitenkin edessä ovat joulun pyhäpäivät, jotka katkaisevat arkiset puuhat. Näyttää siltä, että kovin korkeat eivät ole hanget joulun aikaan ainakaan meidän seudullamme; onneksi kuitenkin hetken jo ehdimme nauttia lumisistakin maisemista.

Syksy on hujahtanut vauhdikkaasti täällä kaupungintalolla ja korona on vaikuttanut vahvasti, ja vaikuttaa varmasti vielä pitkään, työhömme. Kontakteja välttääksemme toimimme pääosin etätöissä ja kaupungin toimielinten kokoukset valtuustoa myöten ovat siirtyneet sähköisille alustoille; ensin osittain hybridi -mallilla ja sittemmin kokonaan. Muutos on sujunut uskomattoman hyvin, sillä luottamushenkilöt ovat tunnollisesti opetelleet uudet toimintatavat ja puheenjohtajat ovat vakain ottein johdattaneet kokousten kulkua. Uudet kokouskäytänteet ovat haastaneet luottamushenkilöiden lisäksi myös kokousten esittelijöitä, sihteerejä sekä tietohallintoamme ja aiheuttaneet paljon lisätyötä, mutta niistä on selvitty. Joulukuun valtuusto oli ensimmäinen kaupungin toimesta kokonaan julkiseen tietoverkkoon striimattu etäkokous. Kokousta seurasi enimmillään n. 140 katsojaa, mikä on uskomattoman paljon! Valtuustosalin kokouslehterillä ei ole tainnut koskaan olla muutamaa kymmentä ihmistä enempää; yleisimmin muutama yksittäinen kuulija. Olemme saaneet paljon kiitosta striimauksen lähettämisestä ja palautetta siitä, että kokousta oli mielenkiintoista seurata. Varmasti kokousten live-lähetykset ovat tulleet jäädäkseen, toivottavasti ne osaltaan lisäävät kiinnostusta paikalliseen päätöksentekoon, mikä on vain hyvä asia.   

Tiukennetut koronantorjuntatoimet näkyvät myös siinä, että nykyään kaupungin kaikkien työntekijöiden pitää käyttää maskeja työssä ollessaan. Maskien käyttö on monissa töissä hankalaa, erityisesti fyysisissä työtehtävissä (mm. keittiöt ja varhaiskasvatus) tai työssä, jossa on puhuttava paljon (esim. opettajat).  Alkuhämmennyksen jälkeen henkilöstö on todella hienosti sopeutunut tilanteeseen ja maskeja käytetään kiitettävästi. Kiitos myös teille hyvät kaupunkilaiset, jotka vastuullisesti käytätte maskeja mm. lapsia hoidosta hakiessanne sekä vieraillessanne virastoissa ja muissa asiointipaikoissa. 

Kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontuu viikoittain ja linjaa paikallisia pandemian torjuntatoimia huomioiden alueellisen ”korona-nyrkin” suositukset.  Paikallinen koronatilanne on onneksi sairastuneiden osalta pysynyt suhteellisen rauhallisena, mutta loppusyksyn aikana myös meidän alueellamme on jatkuvasti ollut joitakin sairastuneita tai karanteeniin asetettuja. Sen vuoksi myös Mänttä-Vilppulassa päädyttiin marraskuun lopulla sulkemaan sisäliikuntatilat, uimahalli ja jäähalli sekä nuorisotilat. Myös kirjaston käyttöä rajoitettiin ja harrastusryhmien toiminnat jäivät kesken kauden joulutauolle. Yleisökokoontumiset on Aluehallintoviraston päätöksellä rajattu Pirkanmaalla enimmillään 10 henkilöön. Suositeltavaa toki on, että näinkään suurella joukolla ei kokoonnuttaisi.

Rajoitusten jatkuminen yli joulun pyhien, näillä näkyminen tammikuun 10. päivään saakka, harmittaa ymmärrettävästi monia teistä. Olisihan nyt hyvä aika käydä uimassa ja erilaisissa harrastuksissa, kun ulkoliikuntapaikat vielä odottavat lunta. Joululomilla olevat koululaiset kaipaavat tekemistä; myös paikallisille urheiluseuroille tilanne on hankala, kun sarjapelejä ei voida pelata eikä yhteisiä harjoituksia järjestää. Tilanne on todella valitettava, mutta vaihtoehtoja ei ole.

Uutisissa kuulemme usein koronatilanteesta erikoissairaanhoidon, mm. oman TAYS-sairaalamme toimijoiden näkökulmasta. Usein huomiotta jää se iso työ, mitä koronapandemian torjumiseksi tehdään täällä omalla terveysasemallamme paikallisessa perusterveydenhuollossa. Koronatestauksia tehdään paikallisesti, sairastuneet asetetaan karanteeniin kaupungin hallintoylilääkärin virallisella hallintopäätöksellä ja sairastuneita tuetaan ja heistä huolehditaan ensisijaisesti terveyskeskuksen henkilökunnan toimesta. Yhdestä sairastapauksesta käynnistyy laaja altistuneiden jäljitystyö, jota pääosin tekevät paikalliset terveydenhuollon ammattilaiset yhteistyössä kaupungin hallintoylilääkärin kanssa. Yhteistyö on tiivistä TAYSin, Mäntänvuoren Terveyden sekä kaupungin sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön kesken. Paikallinen ammattilaisten joukko ei ole suuren suuri. Pidetään yhdessä huoli siitä, että hekin voivat viettää rauhallisen joulun ilman koronajäljitystyötehtäviä.

Kannustan teitä hyvät kaupunkilaiset toimimaan vastuullisesti: käyttämään maskia asioidessanne kaupungilla, viettämään rauhallinen joulu oman lähipiirin kesken, välttämään kaikkia ylimääräisiä sosiaalisia tapaamisia, huolehtimaan käsihygieniasta ja hakeutumaan heti testeihin, mikäli teille tulee koronaan viittaavia oireita. Muista suojautua ja suojata muita maskilla, sillä koronaa voi sairastaa myös täysin oireettomana.

Uskon, että joulusta voi kaikesta huolimatta nauttia monin eri tavoin. Hyvä ruoka, kirjat, television elokuvat ja konsertit, radion monet vaihtoehdot sekä ulkoilu raikkaassa säässä säätilasta huolimatta piristää aina. Myös omat joulusuunnitelmani ovat hyvin kotoiset. Pari lukematonta kirjaa jo odottaa sekä hyvä suklaarasia. :) 

Toivotan teille kaikille oikein hyvää joulua sekä iloa elämäänne vuodelle 2021!


Pirkko Lindström
vs. kaupunginjohtaja

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
(Huomaa uusi käyntiosoite 31.7. alkaen)

Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555