Kotisivulle

Liikkuvaan junaan

23.9.2020

Olen toiminut Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajan viransijaisena nyt neljä viikkoa ja sovittua työjaksoa on edessä seitsemän kuukautta. Jo ensimmäisellä työviikolla sain vinkkiä siitä, että kaupunginjohtajan blogi -sivusto kaipaisi juttua, mutta valitettavasti vasta nyt sain itseäni niskasta kiinni ja ryhdyttyä asiaan. Todella vauhdikkaasti on työrupeaman alku sujunut eli ihan pelkkää saamattomuutta ei viivästys toki ole ollut.

Ensimmäisistä päivistä lähtien olen saanut kokea kaupungintalon väen taholta todella lämpimän ja ystävällisen vastaanoton. Minut on otettu hyvin porukkaan, iso kiitos siitä! Myös luottamushenkilöiden kanssa yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin ja muutamia kokouksia on jo pidetty. Kieltämättä tunne on kuin matkustajalla, joka on hypännyt vauhdilla kiitävään junaan. Työjaksoni on niin lyhyt, että tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti jyvälle käynnissä olevista hankkeista, valmisteluun tulevista asioista ja erityisesti kaupungin taloustilanteesta ja talousarvion valmistelusta. Olen kuluneina viikkoina kiusannut loputtomasti läheisiä työtovereitani kyselemällä miten tämä asia täällä hoidetaan, miksi näin tehdään, mitä tämän taustalla on, millainen päätös tästä on, jne. Onneksi he ovat ainakin toistaiseksi jaksaneet suhtautua kyselyryöppyyni kärsivällisesti. Perehtymistä on helpottanut aiempi työskentelyni lähiseudun kunnissa, mitä kautta täällä Mänttä-Vilppulassa on tuttuja ihmisiä ja alue on ainakin yleisellä tasolla tuttu. Myös sote-toimintamalli ja monet muut yhteistyökuviot ovat tuttuja Juupajoen ajoilta.

Kesäkuun lopulla keskustelin kaupunginhallituksen kanssa kaupunginjohtajan sijaisuudesta. Tuossa tilaisuudessa kysyin, mitä toiveita hallitus minulle asettaa. Keskeisimpinä toiveina tuotiin esille kaupungin päätösvalmistelun kehittäminen, hallintotoimien sujuvoittaminen sekä yleiseen kaupunkijohtamiseen panostaminen. Näihin asioihin pyrin paneutumaan parhaani mukaan ja viemään asioita eteenpäin yhdessä johtoryhmäni kanssa.

Edellisen viikon lopulla saimme ikävän tiedon siitä, että Punatulkun palvelukeskuksessa oli todettu korona-tartuntoja. Tilanne laajeni viikon aikana edelleen siten, että eilisen maanantain tiedon mukaan tähän ketjuun liittyi jo parikymmentä sairastunutta. Tieto ensimmäisistä tartunnoista käynnisti heti viikonloppuna laajat selvitys-, eristys- ja karanteenitoimenpiteet sekä aiheutti joitakin muutoksia paikallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä. Tässä yhteydessä on turvauduttu väliaikaisesti mm. Jämsän Jokilaakson sairaalan palveluihin, jotta tartuntaketjut saataisiin katkaistua mahdollisimman nopeasti. Palvelut ja toimipisteet palaavat normaaliin uomaansa, kunhan tartuntatilanne on hallinnassa.

Tämä voi kuulostaa tylsältä ja vanhan toistamiselta, mutta siitä huolimatta pyytäisin teitä hyvät kaupunkilaiset noudattamaan yleisiä varotoimenpiteitä. Erityisesti turvavälien pitäminen on tärkeä suojautumiskeino korona-virukselta; pidetään etäisyyttä, pestään käsiä, huolehditaan oikeasta yskimishygieniasta ja pysytään flunssaisena kotona. Korona-testeihin pitää hakeutua nopeasti, mikäli siihen viittaavia oireita on. Tällä hetkellä testeihin pääsee hyvin ja vastauksen saa myös suht. nopeasti. Ohjeet ja määräykset on annettu meidän kaikkien hyvinvoinnin vuoksi ja jokaisella on velvollisuus toimia vastuullisesti.

Korona-aika tuo omat mausteensa kaupunginjohtajan tehtävän hoitamiseen paitsi poikkeuksellisten töiden muodossa, mutta myös karsien normaalia kanssakäymistä. Niin mielelläni kävisin tutustumiskierroksilla kaupungin toimipisteissä sekä paikkakunnan tapahtumissa, mutta ainakin toistaiseksi on tautitilanteesta johtuen ollut parempi välttää vierailukäyntejä. Myös normaalit seutukunnan ja maakunnan yhteistyöverkostokokoukset hoidetaan pääosin etäyhteyksillä.

Pyrin jatkossa kynäilemään tätä blogia ainakin kerran kuukaudessa ja kertomaan omista ja kaupungin ajankohtaisista kuulumisista. Minut löytää myös somesta mm. Twitteristä ja Facebookista (@lindstrompirkko) – tule seuraamaan kanavia!

Tässä yhteydessä kutsun teidät myös ”juttusille” kanssani ensi viikon keskiviikkona klo 15-16, jolloin olen paikalla kaupungin chatissa. Chat-kanava avautuu, kun avaat kaupungin verkkosivut. Jatkossa voidaan myös miettiä muita ajankohtia, jotta tilaisuus yhteiseen keskusteluun mahdollistuu monille. Tulkaahan mukaan keskusteluihin ja seuraamaan eri kanavia.

Aurinkoista syksyä kaikille!

Pirkko Lindström
vs. kaupunginjohtaja

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
35800 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555