Kotisivulle

Hyvää uutta vuotta 2019!

1.1.2019

Kaupunginjohtajan uudenvuodenpuhe 2019 kaupungin virallisella uuden vuoden vastaanotolla

Arvoisat kaupunkilaiset, hyvät kuulijat,

Mänttä-Vilppulan kaupunki täyttää muutaman hetken päästä 10 vuotta ja olemme tänä iltana juhlistamassa tuota merkkipaalua. Näihin vuosiin on mahtunut monia ikimuistettavia hetkiä, sekä hyvässä että pahassa.

Mänttä-Vilppulan kaupunki perustettiin 1.1.2009, mutta tätä virallista hetkeä edeltävinä vuosina ja kuukausina tehtiin erittäin paljon ennakkovalmisteluita ja töitä sen eteen, että liitos mahdollistuisi ja toteutuisi mahdollisimman sujuvasti.

Tämänpäiväisessä KMV-lehdessä on erittäin hyvä ja mielenkiintoinen historiikki ja kooste Mäntän ja Vilppulan liitosta edeltäneistä vaiheista. Näin jälkeenpäin voitaneen pilke silmäkulmassa todeta, että Mänttä oli se innokas kosija, joka jaksoi juosta Vilppulan perässä jopa vuosikausia. Ja kuten huomaamme, lopulta sitkeys palkittiin ja liitto solmittiin.

Mäntällä ja Vilppulalla on kuitenkin yhteistä historiaa myös ennen tätä aikaa. Wikipedian, eli tuon virkamiestenkin parhaimman tietolähdeystävän mukaan, nykyisen Mäntän ja Vilppulan alueella oli vuonna 1570 peräti kahdeksan taloa. Vilppulan ja Mäntän alue olikin harvaan asuttua aina 1800-luvun loppupuolelle asti.

Alueemme elinkeinojen ja sitä myötä myös asukasluvun kehitys, lähti kasvuun liikenneyhteyksien kehittymisen myötä. Tässä oli merkittävässä roolissa laivaliikenteen alkaminen Ruovedelle 1870 sekä erityisesti rautatien rakentaminen Tampereelta Vilppulan keskustan kautta Haapamäelle 1883. Parantuneet liikenneyhteydet mahdollistivat uudella tapaa ihmisten ja raaka-aineiden liikkumisen. Rautatien ympärille muodostui nopeasti taajama-asutusta, kuten esimerkiksi Kolhon seutu.

Yksittäinen merkittävin tekijä alueemme kehittymiseen oli kuitenkin luonnollisesti Mäntän Serlachiuksen paperitehtaan rakentamisen aloittaminen vuonna 1868. Tehdas alkoi tuomaan töitä ja vaurautta alueelle.

Arvoisat kuulijat,

Vilppulan kunta oli itsenäistymiseensä asti osa Ruoveden kuntaa, kunnes Vilppulan kunta perustettiin vuonna 1912. Mänttä taas oli ollut osa Keuruuta vuodesta 1776 asti, kunnes Mänttä liitettiin ensimmäisen kerran Vilppulaan. Tämä tapahtui vuonna 1904.

Hieman Suomen valtion Itsenäistymisen jälkeen Mänttä kuitenkin erosi Vilppulasta omaksi itsenäiseksi kunnakseen. Vuosi oli tuolloin 1921. Tällä järjestyksellä elettiinkin sitten aina vuoteen 2009 asti. Meillä on kaupunkina ja yhteisenä aluetaloutena siten vahva perinteikäs historia.

Mutta se historiasta; siirtykäämme nykyhetkeen. Mänttä-Vilppulan kaupungin itsenäiselle 10-vuotispolulle mahtuu mielenkiintoisia vaiheita.

Yhteiselomme lähti vuonna 2009 räväkästi liikkeelle kuntaliitosrahojen siivittämänä. Liitosrahojen avulla selvisimme alkuvuosista ja kaupunki teki myös paljon investointeja. Saimme liitosavustusta noin 5,1 miljoonaa euroa sekä korvausta valtionosuuksien vähenemisestä n. 3 miljoonaa euroa.

Liitosrahojen maksaminen loppui vuonna 2012 ja tuosta vuodesta muodostui muutenkin monien ikävien taloudellisten sattumien vuoksi meille äärimmäisen vaikea vuosi. Teimme vuonna 2012 noin 3 miljoonan euron alijäämän. Kuitenkin tuon vuoden marraskuussa kaupunginvaltuusto teki yhden erittäin tärkeän päätöksen. Ja uskaltaisin väittää, että se oli kaupungin historian, sekä talouden että lähipalvelujen kannalta, merkittävin päätös. Marraskuussa 2012 päätettiin perustaa Pihlajalinnan kanssa yhteinen sosiaali- ja terveystoimen yhteisyritys; Mäntänvuoren Terveys Oy. Sopimuksen arvo, kun se vihdoin viimein 2016 kesällä allekirjoitettiin, oli 10:lle vuodelle yhteensä n. 450 miljoonaa euroa. Tuon peliliikkeen myötä kaupungin talous saatiin takaisin tasapainoon, missä se on pysynyt vielä tähän päivään asti.

Arvoisat kuulijat,

vielä muutama sana tulevista vuosista.

Kaupunkimme on ikänsä puolesta tulossa muutaman vuoden sisällä murrosikään. Näille samoille vuosille ajoittuu mahdollisesti myös suuri kuntakentän toimintaympäristön murros ja muutos. Suomen itsenäisen historian ajan isoin muutos valtion, kuntien ja nyt myös maakuntien suhteisiin on tulossa. Eli jo miltei hengähdyksiin asti puhutut SOTE- ja maakuntauudistukset odottavat oven takana. Tosin vielä ei varmaksi tiedetä, mitä oven takaa tarkkaan ottaen löytyy ja kuljetaanko oviaukosta sitten kuitenkaan läpi.

Moni kaupunkimme lähitulevaisuuden kehityskohteista ja strategisista painotuksista liittyy, kas kummaa, historiasta varsin tutulta kuulostaviin teemoihin; kaupungin liikenneyhteyksien kehittämiseen ja saavutettavuuteen. Ja jos jotain historiastamme haluamme kaupungin kehittämisestä oppia, niin voimme todeta strategisten tavoitteidemme kanssa olevamme oikeilla jäljillä.

En tiedä mitä ja miten paikallislehdet aikoinaan kirjoittivat esimerkiksi junaradan tulosta Vilppulaan ja Mäntän tehtaalle, mutta toivoisin, että lähitulevaisuudessa nykyinen Mänttä-Vilppula pääsisi näissä teemoissa positiivisesti otsikoihin.

Kun nyt katson 10-vuotiasta Mänttä-Vilppulaa, voin ainakin itse sanoa asuvani ja eläväni hienossa toimivassa taidekaupungissa, mistä voin olla ylpeä.

Arvoisat kuulijat,

lopuksi haluan kiittää kaupungin henkilöstöä, kaupungin yhteistyökumppaneita; yrityksiä, yhdistyksiä, säätiöitä ja erityisesti kaikkia kaupunkilaisia kuluneesta vuodesta 2018 kuin myös kuluneista 10 vuodesta. Lisäksi haluan toivottaa kaikille erittäin hyvää ja mielenkiintoista tulevaa vuotta 2019.

Kaupungin 10-vuotisjuhlan sekä Uuden Vuoden 2019 kunniaksi järjestetty ilotulitus alkaa hetken kuluttua.

Kiitos!

Markus Auvinen
Kaupunginjohtaja

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
(Huomaa uusi käyntiosoite 31.7. alkaen)

Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555