Kotisivulle

Vuokraa koti taidekaupungissa

Koskelantalot on Mänttä-Vilppulan kaupungin omistama vuokrataloyhtiö, jolla on omistuksessaan hieman yli 600 asuntoa. Asunnot sijaitsevat keskustan tuntumassa Mäntässä ja Vilppulassa.

 

Koronaepidemian vaikutukset asuntojen vuokraukseen ja asumiseen
Taidekaupungin asiointipiste on toistaiseksi suljettu, joten asuntotoimisto palvelee asiakkaita vain puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Jos etsit asuntoa Mänttä-Vilppulasta, voit soittaa asuntotoimistoon tai tee asuntohakemus normaaliin tapaan Tampuurissa ja soitat vasta sen jälkeen. Kun asunto on löytynyt, vuokrasopimukseen ja muuttoon liittyvistä käytännön asioista  sovitaan puhelimitse asuntotoimiston kanssa. Ennen vuokrasopimuksen solmimista tehtävä vuokravakuus toimitetaan asiointipisteen postilaatikkoon, jonka jälkeen vuokrasopimuksen allekirjoitus ja avainten luovutusajankohta sovitaan tapahtuvaksi asunnolle. Koskelantalojen asunnossa jo asuvien asunnonvaihtohakemuksista käsitellään vain ne, joissa vaihtamiselle on välitön, pakottava tarve.

Kiinteistöjen hoitoon ja käyttöön liittyy myös joitakin rajoituksia:
• asuttujen asuntojen kunnossapitotoimista suoritetaan vain akuutit asumisturvallisuuteen ja terveellisyyteen liittyvät tehtävät 
• muuttojen ennakkotarkastuksia ei tehdä asuttuihin asuntoihin ja tarkastetaan vain tyhjät asunnot
• kerhotilat käyttökiellossa 
• asukkaiden saunavuorot voimassa toistaiseksi
• lenkkisaunat peruutettu
• kuivaushuoneet ja pesutuvat käytössä toistaiseksi 

Sähköinen asunnonhaku toimii jatkuvasti
Vapaita vuokra-asuntoja voi tiedustella Koskelantaloilta jatkuvasti.  KäytämmeTampuuri-kiinteistönhallintaohjelmistoa ja sen sähköistä asunnonhakua. Täytä asuntohakemuksen jokainen sivu huolellisesti; osa tiedoista on pakollisia. Voit tallettaa tai tulostaa hakemuksesta koosteen itsellesi pdf-tiedostona ennen kuin lähetät sen asuntotoimistoon. Paina lopuksi vihreätä Lähetä -painiketta, ja hakemus siirtyy suoraan asuntotoimistoon.  Sähköisen asuntohakemuksen voi täyttää myös asiointipisteen asiakaspäätteellä. Täyttämiseen saa tarvittaessa apua asiointipisteen palveluneuvojilta. 

Asiointipisteellä sijatseva asuntotoimisto on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 12.00 ja 13.00 - 15.00. Muuna aikana sopimuksen mukaan. Koronapidemian vuoksi toimistossa voi asioida vain puhelimitse tai sähköisesti.

Vuokravakuus ja vuokrasopimuksen allekirjoittaminen
Ennen kuin vuokrasopimus voidaan solmia, on asiakkaan tehtävä vuokravakuustalletus, jonka voi tehdä haluamaansa pankkiin.  Talletettavan summan suuruus ja ohjeet talletuksen tekemisestä ovat vuokrauspäätöksessä, joka on hyvä ottaa mukaan vakuustalletusta tehtäessä.  Kun pankilta saatu talletustodistus on toimitettu asuntotoimistoon, voidaan tehdä vuokrasopimus.  Sähkösopimus on syytä tehdä heti, kun vuokrasopimuksen alkamispävä on tiedossa, eikä muuttoilmoitusta ja kotivakuutustakaan pidä unohtaa. Koskelantalojen kiinteistövakuutus ei kata asukkaan koti-irtaimistolle mahdollisesti sattuvia vahinkoja, joten  voimassa oleva kotivakuutus on myös asukkaan edun mukaista.  Tämän jälkeen on vielä tehtävä asunnon muuttotarkastus, jonka jälkeen uuteen kotiin voi muuttaa.

Asunnon tulo- ja lähtötarkastus
Vuokravakuuteen liittyen huoneiston kunto tarkastetaan yhdessä asukkaan kanssa sekä asuntoon muutettaessa että muutettaessa sieltä pois. Ennen muuttoa tehtävän tarkastuksen ajankohta on sovittava ajoissa teknisen isännöitsijän kanssa. Asuntoon muutettaessa tarkastuspöytäkirja on täytettävä huolellisesti kaikilta osin, sillä siihen kirjattujen tietojen merkitys korostuu pois muutettaessa. Pois muuton yhteydessä tehdään uusi pöytäkirja, jota verrataan sisäänmuuttopöytäkirjaan. Vertailun avulla ratkaistaan asukkaan asumisaikana huoneistoon mahdollisesti tulleiden vaurioiden korvausvelvollisuus. Jos lähtöpöytäkirjaan tulee merkintöjä vaurioista, joita sisäänmuuttopöytäkirjassa ei ole, joutuu asukas ne korvaamaan, jollei pysty osoittamaan niitä  edellisen asukkaan aiheuttamiksi. Koskelantalot Oy:n joutuessa  asukkaan asumisaikaisten laiminlyöntien vuoksi teettämään huoneistossa korjauksia tai muuton jälkeen siivousta, toimenpiteet laskutetaan yhtiön hallituksen hyväksymän hinnaston mukaan.  Vuokravakuutta ei palauteta ennen kuin lähtötarkastus on tehty ja kaikki avaimet palautettu asuntotoimistoon.

Vuokrasuhteen irtisanominen
Irtisanomisilmoitus on tehtävä kirjallisesti.Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on aina yksi kokonainen kalenterikuukausi. Vuokralainen maksaa vuokran myös irtisanomisajalta. Irtisanomisaika lasketaan irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä; esim. jos asunto sanotaan irti 15. kesäkuuta, asukkaan vuokranmaksuvastuu loppuu 31. heinäkuuta. Irtisanomisilmoituksen voi tulostaa oheisesta linkistä ja se palautetaan täytettynä ja allekirjoitettuna asuntotoimistoon viimeistään kalenterikuukausi ennen suunniteltua muuttopäivää, eli viimeistä vuokranmaksupäivää. Irtisanomisen voi tehdä aikaisemminkin, jos lähtöpäivä on varmistunut.  Irtisanomisilmoituksen liitteenä on asiakaslaskutushinnasto. Asukas voi käyttää hinnastoa muistilistana tarkistaessaan, onko hoitanut ennen pois muuttoa kaikki tarpeelliset toimenpiteet.  Asunto on jätettävä siivottuna sellaiseen kuntoon, että seuraava asukas voi sinne ilman siivousta muuttaa.

Avainten palautus
Avaimet on palautettava asuntotoimistoon viimeistä vuokranmaksupäivää seuraavana päivänä. Avaimia ei saa luovuttaa asunnontarkastajalle, talonmiehelle tai laitosmiehelle, eikä niitä saa jättää huoneistoon. Vuokravakuutta ei palauteta ennen kuin kaikki vuokralaisen hallussa olleet avaimet on palautettu asuntotoimistoon.

Vuokravakuuden palautus
Vuokravakuus palautetaan kahden kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä, jos huoneisto on siivottu, lähtötarkastus hoidettu asianmukaisesti, ja kaikki asukkaan  hallussa olevat avaimet palautettu asuntotoimistoon.  Ennen vakuuden palauttamista tarkistetaan vielä kaiken edellä mainitun lisäksi,  että myöskään vuokrarästejä ei ole.  Vakuutta ei saa käyttää viimeisen vuokran maksamiseen.  Vakuuden palautus voi viipyä yli ilmoitetun palautusajan, jos asuntoa joudutaan korjaamaan asukkaan laskuun, ja vuokravakuudesta on perittävää.

Asuntohakemuksia, ym. virkapostia lähetettäessä sähköpostiosoite on muotoa koskelan.talot(at)manttavilppula.fi. Henkilökohtaiset etunimi.sukunimi(at)taidekaupunki.fi -osoitteet ovat henkilökohtaisia, ja vain ko. henkilön luettavissa.

Kaupunkipalvelut

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555