Kotisivulle

Oma tai vieras pääoma

Kun yrittäjä sijoittaa liiketoimintaansa omaa rahaa tai muuta rahanarvoista omaisuutta, kutsutaan sitä omaksi pääomaksi. Oma pääoma on se osa yrityksen pääomasta, jolla ei ole takaisinmaksuvelvollisuutta. Vieras pääoma on pääasiallisesti lainaa.

Oma pääoma

Oma pääoma koostuu yritykseen kertyneistä voittovaroista, joita ei ole maksettu esimerkiksi osinkoina yritykseen sijoittaneille, ja yritykseen sijoitetusta pääomasta.

Oma pääoma voi olla myös muuta kuin rahaa eli koneita tai laitteita. Silloin sitä kutsutaan apportiksi. Apportti voi olla vain omaisuutta, jolla on yhtiölle taloudellista arvota. Työsuoritusta koskeva sitoumus ei kuitenkaan voi olla apporttina. 

Vieras pääoma

Lainarahoitusta myöntävät liikepankit sekä valtion omistama erityisluottolaitos Finnvera (linkki avautuu uudessa välilehdessä). Rahoitusapua ovat myös erilaiset leasing- rahoitukset, luotolliset käyttötilit ja luottokortit.

Pääomasijoittajat ovat erillisiä pääomasijoitusyhtiöitä tai business-enkeleitä, jotka sijoittavat kohdeyritykseen rahaa omistusosuutta vastaan. 

Yritykseen voivat sijoittaa myös yrittäjän perheenjäsenet, ystävät ja tutut - oikeastaan kuka tahansa henkilö, yritys tai yhteisö. Tällöin he ovat myös yrityksen osaomistajia ja saavat omistusosuuden yritykseen (kysymyksessä on tällöin osakeyhtiö). Yritykselle voi lainata rahaa myös ilman omistuksellisuutta.

Elinkeinot

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
35800 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Seppälän puistotie 15, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555