Kotisivulle

Yhteistyöhanke Saksaan kehittää yritysyhteistyötä, opiskelijavaihtoa ja matkailua

25.4.2017

Leader-ryhmä PoKo ry:ssä on käynnistetty pari vuotta kestävä kansainvälinen yhteistyöhanke kahden saksalaisen Leader-ryhmän kanssa. Koko Ylä-Pirkanmaan alueella toteutettava hanke tukee yhteistyön kehittämistä Saksan Hunsrückin ja Keski-Reinin alueille useissa eri teemoissa, kuten yritysyhteistyössä, oppilas- ja työharjoitteluvaihdossa sekä matkailun ja kulttuurin kehittämisessä.


Yhteistyöhankkeen kv-koordinaattorina toimii Silvia Ufer. Hän on asunut Suomessa yhdeksän vuotta. Silvialla on kaksoiskansalaisuus, hänen isänsä on saksalainen ja äitinsä suomalainen. Silvia on tehnyt monipuolisia matkailualan töitä Saksassa ja Suomessa sekä opiskellut Tamkissa matkailun restonomiksi. Silvia on aloittanut työssään maaliskuun alussa ja viihtynyt seudulla hyvin. – Mänttä-Vilppulassa ajatellaan isosti ja täällä on paljon ystävällisiä ja aktiivisia ihmisiä. Muutenkin koko PoKo:n alue vaikuttaa erittäin virkeältä, Silvia kehuu. 

FIN-GER-NET still going on! –hankkeen yhteistyötahoina toimivat Saksassa LAG Hunsrück sekä LAG Welterbe Oberes Mittelrheintal. Saksalaiset yhteistyökumppanialueet painivat samankaltaisten haasteiden edessä kuin Ylä-Pirkanmaakin; nuoret lähtevät helposti suurempiin kaupunkeihin ja väestö ikääntyy. Kaikilla alueilla on pieniä kyliä ja kansainvälistyminen nähdään tärkeäksi. Saksalaisten Leader-ryhmien kanssa on tehty yhteistyötä jo vuodesta 2010 lähtien, ja nyt jatkettava työ rakentuu hyvien ja luottamuksellisten suhteiden varaan.

Yhteistyöhankkeen kohderyhmänä ovat yritykset, kehitysyhtiöt, oppilaitokset ja yhdistykset. Tarkoituksena on kehittää useita eri aihekokonaisuuksia saksalaisten kumppanien kanssa, kuten nuorten pitämistä maaseutualueilla, kulttuurivaihtoa, matkailupaketteja, julkisia palveluja maaseutuympäristössä sekä aktivoida yritysyhteistyötä, oppilasvaihtoa ja työharjoittelupaikkojen etsimistä.

Tavoitteena on, että yhteistyöstä hyötyvät kaikki alueet ja hankkeen kautta syntyvät yhteistyösuhteet jatkuvat myös hankkeen päättymisen jälkeen. Silvia kertoo, että hankkeessa kootaan saman alan asiantuntijoita keskustelemaan keskenään ja löytämään yhteistyömahdollisuuksia. - Hanke toimii virittäjänä ja alulle panijana, yhteistyön jatkuminen on kiinni toimijoista itsestään ja heidän tarpeistaan.

Tällä hetkellä Silvialla on työn alla kulttuurityöpajan järjestäminen. Saksalainen delegaatio on saapumassa toukokuun lopulla Suomeen tutustumaan Ylä-Pirkanmaan kulttuuritarjontaan. Tavoitteena on saada kunta- ja kulttuurialan toimijat saman pöydän ääreen.

Tukena ja apuna yrityksille

Yksittäiselle yritykselle voi olla hankalaa lähteä etsimään liiketoimintamahdollisuuksia tai esimerkiksi uusia kumppaneita Saksasta. Silvia voi auttaa yläpirkanmaalaisia yrityksiä erilaisissa tarpeissa, hän on mm. jo ehtinyt auttamaan yhtä metallialan yritystä etsimään tietynlaista varaosaa Saksasta. Hankkeen yhteistyökumppanit Saksassa ovat myös keskeisiä toimijoita paikallisen elinkeinoelämän kehittämisessä ja heillä on hyviä yrityskontakteja alueillaan.

Jos Ylä-Pirkanmaalla toimiva yritys on kiinnostunut esimerkiksi saksalaisesta harjoittelijasta, kannattaa olla yhteydessä Silviaan. Harjoittelijoita voidaan hyödyntää esimerkiksi yritysten nettisivujen kääntämisessä. Matkailun puolella yrityksiä voidaan auttaa parantamaan tunnettuutta ja löydettävyyttä. – Saksalaiset ovat pitkälti omatoimimatkailijoita pohjoiseen suuntautuvilla matkoilla, Silvia vinkkaa. Matkailuyritysten kannattaakin kehittää yhteisiä paketteja ja parantaa näkyvyyttä saksalaisille matkailijoille päin. Yritysten osaamista voidaan hankkeen kautta jakaa puolin ja toisin.

Lisätietoja: Kv-hankekoordinaattori Silvia Ufer
gsm +358 40 7311 140, silvia.ufer(at)pokory.fi

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555