Kotisivulle

Tietoiskut: Kustannustuki III ja sulkemiskorvaus ravintoloille

22.3.2021

Hallituksen lakiesitys kustannustukilaista annettiin eduskuntaan viime torstaina. Kustannustuki III sopii paremmin myös yksinyrittäjille.

Lakiesitystä on täydennetty säännöksellä maksettavista tuista sellaisille yrityksille, jotka ovat joutuneet sulkemaan ovensa pakkosulun ajaksi. Suomen Yrittäjät, TEM ja Valtiokonttori järjestävät huhtikuussa kaikille yrittäjille avoimet ja maksuttomat tietoiskut aiheesta.

Kustannustuki III

Hallitus on esittänyt muutoksia kustannustukilakiin III. hakukierrosta varten. Tarkennuksia on tehty joustamattomiin kustannuksiin ja toimialojen erot on pyritty ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin. Kustannustuen tavoitteena on kohdentaa tuki erityisesti niihin yrityksiin, joiden liikevaihto on pudonnut eniten koronapandemian vuoksi.

Kustannustuki III sisältää pienyrittäjätuen, jonka piirissä ovat myös yksinyrittäjät. Kriteereitä on muutettu niin, että yksinyrittäjä ja pieni yritys yltävät pienimpään tukirajaan aiempaa helpommin. Hallituksen esityksen mukaan kolmannella hakukierroksella pienten ja mikroyrityksen vaikeuksissa olo 2019 ei tule olemaan este tuen myöntämiselle.

Kustannustuki III. hakukierros aukeaa mahdollisesti huhtikuun lopussa ja olisi avoinna kesäkuun loppupuoleen asti. Tukiviranomaisena toimii Valtiokonttori.

Sulkemiskorvaus

Sulkemiskorvauksessa esitetään tukia pakkosulun ajalta yrityksille, joita sulku koskee. Korvauksia voidaan maksaa ravintoloiden lisäksi esimerkiksi kylpylöille, kuntosaleille, yleisille saunoille ja sisäleikkipuistoille. Esityksen mukaan työntekijöiden palkkakulut korvattaisiin täysimääräisesti. Korvaus muista kuluista kuten esimerkiksi vuokrista, olisi esityksen mukaan 70 prosenttia.

Sulkemiskorvaus perustuisi yrityksen kuluihin helmikuussa 2021 sekä ilmoitukseen siitä, kuinka suurta osaa liiketoiminnasta sulkeminen koskee. Aiemmin myönnetyt koronatuet ja noutoruoan myynti huomioidaan tuen määrässä. Hallituksen nyt esittämä sulkemiskorvaus koskee yrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää. Suurille yrityksille valmistellaan oma tuki.

Kustannustuki III ja sulkemiskorvauksen lopulliset kriteerit voivat vielä muuttua. Tuen ehdoista ja hakemisesta tiedotetaan Valtiokonttorin sivuilla. Linkki aukeaa uudessa välilehdessä.

Tietoiskut

Suomen Yrittäjät, TEM ja Valtiokonttori järjestävät kaikille yrittäjille avoimet ja maksuttoman tietoiskut 14.4. ja 15.4. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan alla olevista linkeistä:

Tietoisku kustannustuki III 
Tietoisku sulkemiskorvaus
 

Linkit aukeavat uudessa välilehdessä.


Lue lisää aiheista (linkit avautuvat uudessa välilehdessä): ValtiokonttoriTyö- ja elinkeinoministeriö, Suomen Yrittäjät

  

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555