Kotisivulle

Pohjois-Hämeen Puhelin Oy 120 vuotta: Historian havinaa, ahkeraa työtä ja valokuitua

21.6.2017

Pohjois-Hämeen Puhelin täytti kesäkuun alussa jo huikeat 120 vuotta. Kun toimitusjohtaja Juha Ahoniemeltä kysytään, mikä on pitkän iän salaisuus, hän kertoo että yrittelijäisyyden ohella on osattu tehdä oikeita päätöksiä.

Kun puhelinyhtiötä alettiin puuhaamaan Ruovedellä, elettiin Venäjän vallan aikaa ja vuotta 1897. Hankkeeseen lähti aluksi mukaan neljä paikallista miestä. Yhtiökokouksen jälkeen senaatin talousosastolta oli anottava lupa. Toimilupa heltyikin saman tien ja Keisarillisen Majesteetin armollisen telefoonijulistuksen nojalla päästiin perustamaan Kurun-Ruoveden-Virtain Telefooni Osakeyhtiötä. Virallisesti puhelinyhtiön toiminta alkoi perustamiskokouksen 13.6.1897 myötä. Aluksi mukaan lähtivät Ruoveden, Kurun, Virtain ja Vilppulan taajamat. Mänttä liittyi mukaan vuonna 1908. Puhelinyhtiön tarkoituksena oli toimeenpanna ja ylläpitää telefoonijohdot ja saattaa osakeyhtiön osalliset ja ilmaantuneet tilaajat paikkakunnalla yhteyteen keskenään. Puhelinyhtiö oli erityisen tärkeä alueen voimistuvalle teollisuudelle.

1950-luvulla yhtiön nimeksi muutettiin nykyinen Pohjois-Hämeen Puhelin Oy. Yrityksen pitkään historiaan mahtuu monenlaista. Toiminta ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan välillä on ollut haastavampiakin aikoja. Niistä on kuitenkin aina selvitty pitkäjänteisellä työllä ja onnistuneilla päätöksillä. 

Vaikka alkuperäinen toiminta-ajatus pätee edelleen, teknologinen kehitys varsinkin viime vuosina on ollut huikeaa ja trendit ovat vaihtuneet välillä nopeammin kuin lomasää. Yksi on kuitenkin tullut jäädäkseen.
- Valokuitu, kiteyttää Ahoniemi ja esittelee muoviputken sisällä olevia hiuksenhienoja kuituja.
- Tässä on 96-kuituinen valokuitu. Kuitu on halkaisijaltaan 0,1 millimetrinen ohut säie, jonka sisuksissa valo kulkee, valaisee Ahoniemi.

Pohjois-Hämeen Puhelimen alueella laajakaistaliittymistä noin 50 % on tällä hetkellä valokuidun päässä. Mänttä-Vilppulassa, kuten muissakin PHPOY:n toiminta-alueen taajamissa valokuidun kattavuus on hyvä ja lisää kuitua vedetään kaiken aikaa. Suurimpana tämän kesän hankkeena on Pohjaslahden valokuituverkosto. Haja-asutusalueelle vedetään valokuitua Ely-keskuksen rahoituksen turvin. Rahoituksen on hakenut kyläyhdistys tai muu vastaava toimija, Puhelinyhtiö on rakentanut verkon ja toimittaa palvelut loppuasiakkaille.

Valokuitu tarkoittaa ennen kaikkea nopeutta ja häiriöttömyyttä.
- Perusnopeus on 50 megaa, kun kuparilla päästään parhaimmillaankin noin 20 megaan, kertoo Ahoniemi.
Nykypäivänä kapasiteettia syö eniten liikkuvan kuvan katselu. Perinteinen antennitarjonta on huomattavasti vähentynyt ja sisältö on siirtynyt nettiin. Esimerkiksi Ylen Areena, YouTube ja Katsomo ovat erityisen suosittuja.

Ahoniemi arvioi, että valokuitu on tullut jäädäkseen, eikä sille korvaajaa hevin löydy.
- Elektroniikka tulee kehittymään kuidun perässä. Kuidun kapasiteettia saadaan aina tarpeen mukaan lisättyä.
Nopea nettiyhteys palvelee toki yksityisiä kotitalouksia, mutta varsinkin yrityksille se on elinehto. Valokuitu myös selkeästi lisää alueen vetovoimaisuutta.

Juha Ahoniemi näkee Puhelinyhtiön tulevaisuuden hyvänä ja hän myös kokee toiminnan tärkeäksi.
- On mielekästä tehdä työtä, jolla on merkitystä.

Pohjois-Hämeen Puhelimen liikevaihdosta 40% tulee muilta operaattoreilta ja se on iso osa asiakkailta kerättyyn pottiin.
-Me olemme asiakkaiden omistama yhtiö ja meidän tahto on aina ajaa heidän etuaan. Teemme myös kaikkemme, että saamme tulevaisuudessakin asiat toimimaan parhaalla tavalla, päättää Ahoniemi.

Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n historiikki

Pohjois-Hämeen Puhelin Oy 120-vuotta - video

« Takaisin

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ
(kaupungintalon virastoaika
klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-15.00)

Vaihde
+358 (0)3 488 811

Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Asiointipiste | Matkailuinfo
Hallituskatu 23, 35800 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555