VILPPULAN HISTORIAREITTI

Vuoden 1918 sisällissodassa merkittävä rintamalinja kulki Vilppulan pitäjän läpi. Vilppula oli sodan alusta lähtien kahden kuukauden ajan tapahtumien polttopisteessä. Vilppulankosken pohjoispuoli kuului valkoisille ja kosken eteläpuolta hallitsivat punaiset. Alueelta löytyvät nykyisin sekä punaisten että valkoisten muistomerkit. Nyt vuoden 1918 kohteet ja kertomukset pitäjän historiasta on koottu yhteiseksi historiareitiksi.

Opastuskokonaisuuteen sisältyy seitsemän kohdetta. Vilppulan rautatieaseman ohella historiareitin opastauluja on sijoitettuna Koivuniemessä, Vilppulankoskella, vuoden 1918 muistomerkeillä, satamassa ja Vilppulan kirkolla. Reitin varrella voi tutustua myös Vilppula-Seuran näyttelykohteisiin perinnehuoneella, koulumuseolla ja kotiseutumuseolla.

Vilppula History Route in English

Tulosta Vilppulan historiareitin reittikartta

Pohjaslahden ja Kolhon historiataulut.

Reitin yleishistoriatiedot on koonnut tutkija Tarja Antikainen ja sotahistorialliset osuudet sotahistorioitsija Tuomas Hoppu. Paikallishistoriatiedon ja kuva-aineiston kokoamisessa on saatu korvaamatonta apua Serlachius-museoilta ja Vilppula-Seuralta. Lisäksi Kolhon historiataulun koonnnissa on ollut mukana Kolhon Kyläyhdistys ja kokoajina Raija Auvinen sekä Vilho Vainio. Pohjaslahden kirkon historiataulun on koostanut Mänttä-Vilppulan seurakunta. Opastaulujen toteuttamisesta on vastannut Mänttä-Vilppulan kaupunki yhteistyössä Sisällisotamuseoyhdistyksen kanssa. 

Matkailu | Tourism

Yhteystiedot

Mänttä-Vilppulan kaupunki
Seppälän puistotie 15
PL 69, 35801 MÄNTTÄ

Vaihde
+358 (0)3 488 811


Laskutusosoite
Mänttä-Vilppulan kaupunki
PL 70, 35801 MÄNTTÄ
Y-tunnus: 0157867-2

Matkailuinfo
Seppälän puistotie 2, 35801 MÄNTTÄ
+358 (0)3 4888 555